Borci protiv stare vlasti u borbi za vladavinu prava

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu propisana je promjena odnosa snaga u TS, gdje su do sada tužioci imali većinu

21190 pregleda 13 komentar(a)
Babović, Foto: privatna arhiva
Babović, Foto: privatna arhiva

Za mjesta u novom Tužilačkom savjetu sa kvote uglednih pravnika javili su se uglavnom advokati, a mogućnost za prijavljivanje je još jedan dan.

Dokumenta su do sada skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu za četiri mjesta u TS dostavili advokatica Marica Babović, advokati Siniša Gazivoda, Nikola Bulatović i Dalibor Kavarić, saznaju “Vijesti”.

Rok za prijavu je 30. jun, odnosno 10 dana od dana raspisivanja oglasa - 21. juna.

Istog dana Odbor je u posebnom konkursu pozvao predstavnike civilnog sektora da predlože kandidata za jedno mjesto u TS. Oni za to imaju mjesec dana.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, najvjerovatnije će više većih NVO koje se bave pitanjima vladavine prava, predložiti jednog kandidata.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu propisana je promjena odnosa snaga u TS, gdje su do sada tužioci imali većinu.

Novim zakonom, od 11 članova TS, četvoro je iz redova uglednih pravnika, pet tužioca, jedan je iz NVO sektora i jedan iz Ministarstva pravde.

Promjenama sastava Tužilačkog savjeta otvara se put za smjenu v.d. VDT-a i Glavnog specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, jer je nova vlast kao i dio javnosti nezadovoljna rezultatima rada Državnog tužilaštva, smatrajući da je selektivno radilo posao.

Prema informacijama “Vijesti”, na konkurs za mjesta uglednih pravnika planira da se prijavi još nekoliko advokata, koji ne dijele vrijednosti vladavine DPS-a i njegovih koalicionih partnera.

Kada su u pitanju advokati koji su već dostaviti dokumenta Skupštini, oni su javnosti poznati po kritičkim stavovima prema bivšoj vlasti.

Advokatica Marica Babović je magistar krivičnog prava, a prije odlaska u advokaturu bila je stručno i politički angažovana u Socijalističkoj narodnoj partiji.

Bila je članica Izvršnog odbora SNP-a, stručna savjetnica u Poslaničkom klubu SNP-a u Skupštini, direktorica Narodne kancelarije te partije.

Hapšena je tokom referenduma o državnom statusu, kako je tvrdila, u montiranom političkom procesu.

Za to je kasnije dobila sudsku presudu protiv države.

Siniša Gazivoda je takođe magistar pravnih nauka, ekspert i trener Savjeta Evrope za slobodu izražavanja, zastupao je više funkcionera iz sadašnje vlasti od Demokratskog fronta do Demokrata.

Gazivoda
Gazivodafoto: Boris Pejović

Njegove pravničke usluge koristile su i neke sadašnje opozicione partije, nevladine i novinarske organizacije.

I Gazivoda je bio na meti istražnih organa, nepravosnažno je oslobođen opužbi Specijalnog tužilaštva protiv njega i kolega iz advokatske kanelarije Rodić u kontroverznom postupku u kome su nezakonito pribavljani dokazi.

Sve u cilju, kako je tvrdio dio javnosti i zvaničnici Demokratskog fronta, da se ta kancelarija eliminiše iz odbrane Milana Kneževića (DF) u slučaju “državni udar”.

Nikola Bulatović je predsjednik Nezavisnog udruženja pravnika, nekada je zastupao SNP sa kojim je bio i politički blizak.

Bulatović
Bulatovićfoto: Vesko Belojević

On se prijavljivao na oglas za aktuelni Sudski savjet, ali je umjesto njega izabran Dobrica Šljivančanin (SNP), za koga je ta partija političkim dogovor sa DPS-om obezbjedila podršku.

Advokat Dalibor Kavarić je član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, trenutno je na postiplonskim studijama a široj javnosti je postao poznat nakon zastupanja pokojnog Aleksandra Pejanovića koga je policija maltretirala u pritvoru.

Kavarić
Kavarićfoto: Luka Zeković

Bonus video: