Upis u prvu godinu osnovnih studija na UCG: Evo koliko ima mjesta i kako da se prijavite

Prijava na konkurs podnosi se 1. i 2. jula 2021. godine

7211 pregleda 0 komentar(a)
UCG, Foto: TV Vijesti
UCG, Foto: TV Vijesti

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UO UCG) raspisao je konkurs za upis u prvu godinu osnovnih studija na UCG za studijsku 2021/22. koji se fnansiraju iz Budžeta Crne Gore.

Ukupno je slobodno 3.331 mjesto.

Prijava na konkurs podnosi 1. i 2. jula 2021. godine do 16 časova, kada će sistem za elektronsku prijavu biti zatvoren, a ukoliko se prijava podnosi neposredno organizacionoj jedinici, podnosi se označenih dana u okviru radnog vremena studentskih službi.

Na sajtu UCG objavljen je spisak univerzitetskih jedinica, studijski program i predlog broja studenata za upis:

Arhitektonski fakultet Predlog broja studenata za upis - 50

Arhitektura: 50

Biotehnički fakultet - Predlog broja studenata za upis - 160

Biljna proizvodnja - 60

Animalna proizvodnja - 40

Mediteransko voćarstvo - 30

Kontinentalno voćarstvo - 30

Ekonomski fakultet predlog broja studenata za upis - 390

Ekonomija - 240

Menadžment - 100

Menadžment Bijelo Polje - 50

Elektrotehnički fakultet predlog broja studenata za upis - 330

Energetika i automatika - 100

Elektronika, telekomunikacije i računari - 100

Primijenjeno računarstvo - 130

Fakultet dramskih umjetnosti predlog broja studenata za upis - 35

Drama i pozorište - 12

Gluma - 10

Film i mediji - 13

Fakultet likovnih umjetnosti predlog broja studenata za upis - 40

Slikarstvo - 15

Vajarstvo - 10

Grafički dizajn - 15

Fakultet političkih nauka predlog broja studenata za upis - 140

Politikologija-međunarodni odnosi - 60

Socijalna politika i socijalni rad - 40

Medijske studije i novinarstvo - 40

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje predlog broja studenata za upis - 105

Fizička kultura i zdravi stilovi života - 45

Sportski novinari i treneri - 60

Fakultet za turizam i hotelijerstvo predlog broja studenata za upis - 150

Turizam i hotelijerstvo - 150

Filološki fakultet predlog broja studenata za upis - 335

Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti 45

Srpski jezik i južnoslovenske književnosti 45

Engleski jezik i književnost 80

Italijanski jezik i književnost 45

Ruski jezik i književnost 35

Francuski jezik i književnost 45

Njemački jezik i književnost 40

Filozofski fakultet predlog broja studenata za upis - 290

Filozofija - 30

Sociologija - 40

Istorija - 40

Predškolsko vaspitanje i obrazovanje - 30

Pedagogija - 30

Obrazovanje učitelja - 30

Geografija - 40

Psihologija - 30

Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku - 20

Građevinski fakultet predlog broja studenata za upis 110

Građevinarstvo 110

Mašinski fakultet predlog broja studenata za upis - 160

Mašinstvo - 80

Drumski saobraćaj - 80

Medicinski fakultet predlog broja studenata za upis - 185

Medicina - 40

Stomatologija - 20

Farmacija - 30

Primijenjena fizioterapija - 45

Visoka medicinska škola - 50

Metalurško-tehnološki fakultet predlog broja studenata za upis - 115

Metalurgija i materijali 35

Hemijska tehnologija 35

Zaštita životne sredine 45

Muzička akademija predlog broja studenata za upis - 36

Izvođačke umjetnosti 26

Opšta muzička pedagogija 10

Pomorski fakultet predlog broja studenata za upis - 260

Menadžment u pomorstvu i logistika 60

Nautika i pomorski saobraćaj 80

Brodomašinstvo 60

Pomorska elektrotehnika 60

Pravni fakultet predlog broja studenata za upis - 210

Pravne nauke 210

Prirodno-matematički fakultet predlog broja studenata za upis - 230

Matematika 30

Matematika i računarske nauke 40

Računarske nauke 50

Fizika 30

Biologija 50

Računarstvo i informacione tehnologije 30

Iz UCG je saopšteno da se ukupan broj mjesta na svakom studijskom programu povećava za po 1% po principu afirmativne akcije.

"U skladu sa programom Ministarstva prosvjete, nauke,kulture i sporta, Univerzitet Crne Gore organizuje elektronsko prijavljivanje na predmetni konkurs. Izuzetno, ukoliko prijavu nije moguće podnijeti elektronskim putem, kandidati podnose prijavu neposredno, preko studentske službe organizacione jedinice. Kandidati za upis na organizacione jedinice iz oblasti umjetnosti (Fakultet likovnih umjetnosti, Fakultet dramskih umjetnosti i Muzička akademija) prijavu podnose isključivo preko studentske službe organizacione jedinice", istakli su iz UCG.

Oni su dodali da pravo prijave na konkurs za upis na osnovne studije ima crnogorski državljanin i stranac, u skladu sa zakonom, koji je stekao odgovarajuću kvalifikaciju IV-1 podnivoa Nacionalnog okvira kvalifikacija.

Procedura prijavljivanja je koncipirana po fazama i sastoji se u sljedećem:

1. Kandidat se prijavljuje popunjavanjem elektronske prijave putem platforme dostupne na sajtu upisi.edu.me.

Kandidat unosi svoj JMB (jedinstveni matični broj) i bira željeni studijski program. Nakon klika na opciju PODNESI ZAHTJEV podaci koji su relevantni za prijavljivanje preuzimaju se iz odgovorajućih državnih registara i šalju upisnim komisijama.

U slučaju da prijavljivanje nije moguće ovim putem (npr. u registrima ne postoje podaci o postignuću u srednjoj školi, strani državljani, državljani Crne Gore koji su srednju školu ili dio završili van Crne Gore i sl) Kandidat će dobiti obavještenje sadržine: Podaci o školskom postignuću nijesu nađeni u registru i nije moguće izvršiti prijavu ovim putem.

U tom slučaju, Kandidat je dužan da dostavi prijavu i originale potrebnih dokumenata studentskoj službi organizacione jedinice.

Potrebna dokumenta za upis:

  • originalna diploma o položenom eksternom maturskom, odnosno stručnom ispitu;
  • originalna svjedočanstva o završenim pojedinačnim razredima srednjeg obrazovanja;
  • diploma “Luča” ili ekvivalentna diploma;
  • kopija biometrijske lične karte, a za strance odgovarajuća lična isprava koja se izdaje u skladu sa posebnim propisom;
  • diploma (ili ekvivalentni dokument) o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom ili međunarodnom takmičenju iz predmeta koji su od značaja za nastavak obrazovanja.

Stranac podnosi i dokaz o poznavanju jezika na kome se izvode studije, izuzev u slučaju kada je završio srednju školu na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

2. Nakon podnošenja elektronske prijave, kandidat dobija potvrdni e-mail sa sadržajem da je elektronska prijava uspješno Takođe, putem ove online platfrome Kandidat ima uvid u podatke o statusu njegove prijave i uspjehu u srednjoj školi. Kandidat klikom na link Uspjeh otvara stranicu na kojoj treba da izvrši kontrolu podataka koji su povučeni iz registra nadležnog ministarstva. U slučaju da kandidat smatra da njegova prijava nije vrednovana na odgovarajući način ili da podaci preuzeti iz registara nijesu potpuni, kandidat je dužan da kontaktira upisnu komisiju organizacione jedinice. U suprotnom, naknadno podnesena dokumentacija se neće uzeti u razmatranje.

Prijava na konkurs podnosi 1. i 2. jula 2021. godine do 16 časova, kada će sistem za elektronsku prijavu biti zatvoren, a ukoliko se prijava podnosi neposredno organizacionoj jedinici, podnosi se označenih dana u okviru radnog vremena studentskih službi.

Neblagovremeno podnijeta prijava neće se uzeti u razmatranje.

Napomena: Kandidat, u okviru roka za prijavu po Konkursu, može odustati od podnijete prijave za određeni studijski program klikom na opciju Poništi, u kom slučaju može podnijeti prijavu za upis na drugi studijski program.

3. Nakon prethodno sprovedenih radnji vrši se pregled pristiglih prijava od strane upisne komisije organizacione jedinice i uslovno se verifikuje Prijava kao obrađena, o čemu kandidat dobija obavještenje.

4. Testovi iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja za kandidate koji nijesu imali eksterni maturski odnosno stručni ispit polažu se 05. 07.2021. godine. Raspored termina polaganja predmeta biće istaknuti na internet stranicama organizacionih jedinica.

Prijemni ispiti za fakultete i akademije koji ih organizuju, a koji su dodatni uslovi za upis, polažu se prema rasporedu koji će biti istaknuti na internet stranicama organizacionih jedinica, u periodu od 06.07.2021. do 08.07.2021. godine.

Napomena: Prijemni ispiti se organizuju za upis na sljedeće studijske programe: Medicina, Stomatologija, Arhitektura, Psihologija, Fizička kultura i zdravi stilovi života, Sportski novinari i treneri, kao i na stručno-umjetničke studijske programe.

Upis kandidata i izdavanje uvjerenja izvršiće se zaključno sa 15.07.2021. godine, prema rasporedu organizacionih jedinica.

Upis studenata na Univerzitet Crne Gore bliže je uređen Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore br. 01-2458 od 17.12.2009. godine, sa izmjenama i dopunama br. 08-463 od 31.03.2011. godine, br. 08- 463 od 02.06.2011. godine, br. 08-153/2 od 03.05.2012. godine, br. 08-793/1 od 23.05.2013. godine i br. 08-614/1 od 24.04.2014. godine.

Na pitanja koja nijesu regulisana ovim propisom ili su u suprotnosti sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju i drugih relevantnih propisa, neposredno će se primjenjivati odredbe tih propisa.

Pravilnik je objavljen na internet stranici Univerziteta Crne Gore: www.ucg.ac.me.

Napomene:

Lice koje je podnijelo zahtjev za priznavanje inostrane obrazovne isprave, a postupak priznavanja nije završen prije isteka roka za podnošenje prijave za upis, može uslovno konkurisati za upis i upisati se na osnovu potvrde da je pokrenut postupak priznavanja kod nadležnog organa. U slučaju da po zahtjevu za priznavanje inostrane obrazovne isprave ne bude okončan do početka studijske godine, zahtjev bude odbijen ili ako inostrana obrazovna isprava ne daje pravo na upis na izabrani studijski program Univerziteta, smatraće se da upis nije ni izvršen.

U slučaju da kandidat podnosi duplikate umjesto traženih originalnih dokumenata, dužan je da potpiše izjavu da originalna dokumenta nije iskoristio za ostvarivanje prava na upis na nekom drugom studijskom programu. Kandidat koji da netačnu izjavu biće eliminisan iz kvalifikacionog postupka.

Bonus video: