Traže da se doktorka Vuksanović Božarić odmah vrati na posao

"U saznanju smo da uvažena doktorica Vuksanović Božarić nije svojom voljom napustila ovo radno mjesto, ni svoje pacijentkinje, što nas je dodatno uznemirilo i natjeralo nas da postavimo brojna pitanja, a smatramo da na to imamo pravo, s obzirom da ustanova kojom rukovodite postoji upravo zbog nas – pacijenata", navodi se u dopisu pacijentkinja

11761 pregleda 18 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Uprava javnih radova
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Uprava javnih radova

Pacijentkinje doktorke podgoričkog Doma zdravlja, ginekološkinje Aleksandre Vuksanović Božarić koja odnedavno više nije angažovana u toj zdravstvenoj ustanovi, traže su od direktora te ustanove da ona odmah bude vraćena na posao.

U dopisu direktoru Danilu Jokiću navodi se da Vuksanović Božarić treba zadržati po svaku cijenu u podgoričkom domu zdravlja i naći način za njen angažman, jer je riječ o izuzetnom profesionalcu.

Dopis je dostavljen Jokiću potpisalo više od 335 žena, a spisak pacijentkinja nezadovoljnih odlukom menadžmenta nije konačan.

"U saznanju smo da uvažena doktorica Vuksanović Božarić nije svojom voljom napustila ovo radno mjesto, ni svoje pacijentkinje, što nas je dodatno uznemirilo i natjeralo nas da postavimo brojna pitanja, a smatramo da na to imamo pravo, s obzirom da ustanova kojom rukovodite postoji upravo zbog nas – pacijenata", saopštile su pacijentkinje.

U dopisu se navodi da je odluka o otkazu izabrane ljekarke za žene sve samo ne rad u interesu pacijentkinja.

“Doktorica Vuksanović Božarić već 10 godina predano i izuzetno profesionalno obavlja svoj posao, omogućava da u jedinici primarne zdravstvene zaštite žene iz Podgorice dobiju stručne osvrte na svoja stanja, pomno praćenje, profesionalnu uslugu, beskrajnu posvećenost, a nadasve ljudski odnos, a da za to ne moraju da izdvajaju ogromne sume novca”, istakle su pacijentkinje.

One su saopštile da vjeruju da, postupajući usljed lose informisanosti, Jokić nije znao koliko je upravo zahvaljujući detaljnoj dijagnostici i sveobuhvatnom znanju doktorice Vuksanović Božarić spriječeno teških ginekoloških oboljenja, koliko je izliječeno steriliteta, a tek koliko je uspješno praćeno trudnoća i donešeno na svijet zdrave djece.

“Sigurni smo da nijeste informisani koliki je doprinos doktorice Vuksanović Božarić u očuvanju i unapređenju reproduktivnog zdravlja u ovako maloj zemlji, jer u suprotnom ne biste donijeli ovako nepromišljenu, ishitrenu i nadasve uvredljivu odluku. Veoma nas zabrinjava to što nijeste uzeli u obzir njena dostignuća, da nijeste ni pokušali da sprovedete anketu među pacijentima da vidite procenat zadovoljstva, već ste samo odlučili da sve mi moramo prihvatiti promjenu, i početi vjerovati nekom drugom, a složićemo se, uvaženi doktore, da je ginekologija ipak jedna posebno osjetljiva grana, i da je povjerenje između ljekara i pacijenta od presudnog značaja za pozitivan ishod”, poručile su pacijentkinje.

U dopisu direktoru podgoričkog Doma zdravlja, koji je poslat i resornoj ministarki Jeleni Borovinić Bojović, pacijentkinje su kazale da dodatno zabrinjava što se ovakva odluka donosi u trenutku kada je tema prava žena i seksualnog i reproduktivnog zdravlja veoma aktuelna i to bez prethodne najave.

“Premala je Crna Gora da bi dozvoljavala luksuz da izgubi ovakav kadar. U razvijenom svijetu privilegija je da akademski profesor želi da bude u praksi, i to je prilika koja bi svakoj instituciji trebalo da služi na čast. Nažalost, ovakvim odlukama se ne stiče povjerenje, ovakvim odlukama izazivate bunt, umanjujete povjerenje u sistem i demantujete sopstvene navode da ćete raditi u interesu građana i građanki”, saopštile su pacijentkinje.

U dopisu se navodi da ljekar i stručnjak kao što je doktorica Vuksanović Božović ne može ni da se plati dovoljno, ali da se definitivno čuva da bi podigao renome institucije i, što je najvažnije, da bi bio dostupan pacijentkinjama.

“Kao pacijentkinje koje su izuzetno zadovoljne tretmanom koji imaju kod doktorice Vuksanović Božarić, želimo javno da joj odamo priznanje, još jednom potvrdimo naše bezrezervno povjerenje, i pružimo punu podršku. Nećemo odustati, niti ustuknuti, jer za situaciju u kojoj se našla doktorica Vuksanović Božarić, s jedne strane, i mi, njene pacijentkinje, s druge strane, nema razumnog objašnjenja”.

Pacijentkinje očekuju da doktorica Vuksanović Božarić bez odlaganja bude vraćena na posao, zbog svih pacijentkinja koje čekaju svoje kontrolne preglede.

“ A da ne govorimo o pacijentkinjama kojima teče trudnoća i koje moraju da obavljaju redovne preglede, i to žele da rade kod ljekara koji ih prati od samog početka. Neko novo vrijeme donosi i ozbiljne promjene. A promjene počinju od toga da je neophodno čuti i glas pacijenata, jer jednom izgubljeno povjerenje u sistem od strane pacijenata više se ne može vratiti. Naravno, treba voditi računa o tome da građani, odnosno pacijenti, imaju svoja prava i da je cijeli zdravstveni sistem, počev od medicinskog osoblja i ljekara, pa do menadžmenta odgovarajućih institucija isključivo na svojim radnim mjestima i pozicjama radi pacijenata”, zakjučile su u dopisu.

Jokić je nedavno medijima kazao da je problem u pravnom tumačenju ugovora o radu u Domu zdravlja.

Vuksanović Božarić redovni je profesor Medicinskog fakulteta.

Bonus video: