U Baru završena pomorska naučna konferencija

Na konferenciji su predstavljena 24 naučno-istraživačka rada čiji su autori naučnici sa osam univerziteta
0 komentar(a)
Bar pomorska naučna konferencija, Foto: Radomir Petrić
Bar pomorska naučna konferencija, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 21.11.2017. 10:53h

U organizaciji SUST-MARINA projekta, u Baru je okončan trodnevni drugi dio XXII međunarodne konferencije MHCL 2017 koji je okupio predstavnike pomorske privrede Crne Gore i goste iz okruženja - predavače i univerzitetske profesore iz više evropskih zemalja.

Ovaj naučno-privredni skup o logistici svake druge godine održava se u Beču i Beogradu u organizaciji Instituta za Logistiku Tehnološkog Univerziteta iz Beča i Mašinskog fakulteta Univerziteta Beograd.

Rukovodilac projekta SUST Marine prof. dr Branislav Dragović kazao je "Vijestima" da se ovaj međunarodni događaj značajnim dijelom odnosio na AD Marinu Bar, koja je inače predmet istraživanja SUST-MARINA, pa su zato AD Marina Bar i HERIC-INVO kancelarija iz Podgorice, Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete u Vladi Crne Gore, podržali konferenciju.

"Pored ostalog, predstavljene su analize dostignutih rezultata SUST-MARINA, sa akcentom na sertifikaciju AD Marina Bar koja je postala prva Blue Flag Marina u Crnoj Gori, prvi poslovni sistem iz pomorske privrede sertifikovan od strane TUV Rheinland za ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015-QMS i EMS, a odnedavno Gold Anchor Marina sertifikovana od strane TYHA", rekao je Dragović.

Na konferenciji su predstavljena 24 naučno-istraživačka rada čiji su autori naučnici sa osam univerziteta Danske, Južne Koreje, Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a prvi put na jednoj akademskoj međunarodnoj konferenciji prezentovani su poslovni sistemi iz pomorske privrede Italije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore. Održani su i okrugli stolovi o održivom razvoju u marinskoj i lučkoj logistici, u sklopu kojih je profesor Dragović vodio prvi panel o teoretskim i praktičnim rezultatima SUST-MARINA.

"Počastvovani smo što su na konferenciji bili brojni eminentni stručnjaci iz ove oblasti i tematike. Osim okruglih stolova sa našim gostima iz Slovenije, Hrvatske i Italije, uz naše goste, vrhunske profesore i eksperte iz pomorske struke čije je iskustvo enormno, povezali smo akademsku javnost i konkretnu privredu- istakao je prof. dr Radovan Orlandić sa Pomorskog fakulteta u Baru, koji je sa Dragovićem bio organizator i domaćin skupa.

Učesnici su tokom konferencije posjetili i AD Marina Bar, AD Luka Bar i AD Port of Adria.

Bonus video: