Predstavljen projekat iNnovaNet: Pružiće podršku preduzećima i akademskoj zajednici u primjeni novih tehnologija

“Kroz ovaj projekat i nabavku različitih CNC mašina i 3D štampača vrijednosti, 145 hiljada eura, unaprijedićemo kapacitete laboratorije za industrijski dizajn u Tehnopolisu, u kojoj postoji dio opreme nabavljene kroz IPA 2016.", kazala je Jovović

4345 pregleda 0 komentar(a)
Predstavljanje projekta, Foto: Privatna arhiva
Predstavljanje projekta, Foto: Privatna arhiva

Kroz projekat “Inovativne tehnologije za snažnije kompanije i unaprijeđeno poslovno okruženje” (iNnovaNet) Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis u Nikšiću pružiće dodatnu podršku malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori, startupovima i akademskoj zajednici u primjeni novih tehnologija za razvoj inovativnih rješenja ili unaprjeđenja već postojećih.

Tehnopolis će kroz pomenuti projekat, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Interreg IPA Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020, dobiti oko 290 hiljada eura.

“Kroz ovaj projekat i nabavku različitih CNC mašina i 3D štampača vrijednosti, 145 hiljada eura, unaprijedićemo kapacitete laboratorije za industrijski dizajn u Tehnopolisu, u kojoj postoji dio opreme nabavljene kroz IPA 2016. Realizacijom projekta biće omogućeno da dvoje nezaposlenih pohađaju obuku za CNC operatere, a obezbijediće se i oprema iz robotike i mehatronike u vrijednosti od 80 hiljada eura za dvije škole u Nikšiću i Podgorici. Neophodna obuka biće obezbijeđena za profesore iz tih škola”, kazala je predstavnica Tehnopolisa, Marijana Jovović.

Projekt menadžer Aida Pašalić Uzunović, u ime vodećeg partnera na projektu Zeničke razvojne agencije (ZEDA), kazala je da je ukupna vrijednost projekta više od 1,3 miliona eura, da će trajati 24 mjeseca, kao i da je u okviru projekta predviđeno održavanje najmanje pet pilot obuka za više od 250 učesnika iz tri države učesnice.

Predstavnica uprave Grada Gradiške iz BiH, Bojana Bjelovuk, kazala je da će u okviru projekta biti opremljen kabinet za mehatroniku, CNC i robotiku Tehničke škole.

“U toku je nabavka opreme, CNC struga, robotske ćelije i 12 radnih jedinica za mehatroniku. Planirana je i izrada udžbenika i priručnika za CNC operatere i mehantroničare, kao i nastavni plan obuke. Obuka će trajati šest mjeseci kroz dva odvojena programa, za 48 nezaposlenih, po 24 mehantroničara i 24 CNC operatera, a polaznici će dobiti odgovarajuće sertifikate, što će im biti upisano u radnu knjižicu kao dodatno osposobljavanje”, kazala je Bjelovuk i dodala da je projektom predviđena zajednička obuka za deset polaznika iz svake partnerske institucije.

Predstavnik Industrijskog parka Nova Gradiška iz Hrvatske, Marko Ivković, rekao je da će u okviru projekta nabaviti CNC obradni centar sa robotskom ćelijom koji će omogućiti novu obuku učenika iz Elektro i Industrijske škole.

Projekat, koji ima za cilj otvaranje novih centara za obuke i obrazovanje, kako bi se omogućilo sticanje novih znanja i kompetencija za preduzetnike, nezaposlene i studente, kako bi se povećala zaposlenost, konkurentnost i izvozni kapaciteti preduzeća, je kofinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije (EU).

Bonus video: