Borovinić Bojović: Privrednici i zaposleni u ugostiteljstvu da se vakcinišu, jer su prva linija odbrane

"Imajući to u vidu, moram da zamolim, posebno privrednike u Crnoj Gori, s obzirom na to da su mjere koje su na snazi trenutno liberalizovane, sa svoje strane pruže maksimalnu podršku i pomoć, da apeluju na sve zaposlene u privredi da se obavezno vakcinišu, jer su prva linija odbrane“, navela je

15923 pregleda 494 reakcija 16 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore
Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović apelovala je na privrednike i zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu da se vakcinišu, jer su najviše izloženi susretima s velikim brojem ljudi, s obzirom na to da je epidemiološka situacija trenutno povoljna a mjere u borbi protiv epidemije liberalizovane.

Kako su saopštili iz Ministarstva zdravlja, imajući u vidu da se delta soj koronavirusa pojavio u 92 zemlje širom svijeta, neminovno je da će on veoma brzo postati problem čitavog svijeta, te se očekuje pojavljivanje i u Crnoj Gori.

"U tom smislu molim građane i apelujem da se obavezno masovno vakcinišu, jer će na taj način zaštiti sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Sa druge strane neće biti u prilici da zbog obolijevanja završe sa teškim kliničkim slikama, u bolničkim uslovima. Na taj način izbjegavaju mogućnost smrtnih ishoda“, upozorila je Borovinić Bojović.

Objasnila je da je delta soj koronavirusa isto što i indijski, ali i da ima mnogo veći procenat transmisije u odnosu na alfa soj koji je bio uobičajen.

"Imajući to u vidu, moram da zamolim, posebno privrednike u Crnoj Gori, s obzirom na to da su mjere koje su na snazi trenutno liberalizovane, sa svoje strane pruže maksimalnu podršku i pomoć, da apeluju na sve zaposlene u privredi da se obavezno vakcinišu, jer su prva linija odbrane“, navela je.

Istakla je da je veoma važno da svi pojedinačno daju svoj lični doprinos.

"Ljekari i zdravstveni sistem su vakcinisani u velikom procentu – 71 posto je kompletno vakcinisanih. Naravno, svi građani treba da se vakciniišu, ali poseban apel upućujem onima koji su zaposleni u privredi i turizmu“, kazala je ona.

Borovinić Bojović naglasila je da i dalje svi moraju, bez obzira na to jesu li vakcinisani ili ne, da poštuju osnovne mjere: nose masku, redovno peru ruke i drže odstojanje.

Bonus video: