Ljetnji Džip reli prelazi stazu dugu oko 350 kilometara

Ruta relija ide kroz opštine Nikšić, Šavnik, Žabljak, Bijelo Polje, Mojkovac i Pljevlja

7336 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Svetalana Mandić
Foto: Svetalana Mandić

Ovogodišnji ljetnji Džip reli, 21. po redu, u organizaciji “Montenegro trophy”, biće održan ovog vikenda, od 2. do 4. jula, a ljubitelji terenaca preći će stazu dugu oko 350 kilometara, od čega je skoro dvije trećine makadam.

Prošle godine, zbog pandemije koronavirusa, ova tradicionalna sportsko-turistička manifestacija nije održana, tako da će ljubitelji adrenalinske vožnje, netaknute prirode i dobrog druženja, ove godine imati priliku da prođu rutu koja je bila određena za 2020. i obiđu krajeve nikšićke, šavničke, žabljačke, bjelopoljske, mojkovačke i pljevaljske opštine.

Kako je na presu kazao Ratko Perošević, jedan od organizatora manifestacije, prvog dana džipadžije će ići preko Krnova, Miloševića, Bijele, Sinjajevine, kanjona rijeke Tare, Prošćenskih planina, Vraneške doline, do Bijelog Polja gdje će prenoćiti.

“Posjetićemo vodopad Skakala, rijeku Lještanicu i u Bijelom Polju završavamo prvi dan, koji je predviđen za orijentacionu vožnju po knjizi puta”, kazao je Perošević.

Sjutradan će ići prema Dobrakovu, preko Lise uz granicu sa Srbijom, do tromeđe pljevaljske, prijepoljske i bjelopoljske opštine, preko meandra Ćehotine do Pljevlja gdje će prenoćiti i gdje će, posljednjeg dana manifestacije, biti održano nadmetanje u spretnosti za volanom.

“Manifestaciju završavamo u nedjelju kada ćemo i proglasiti pobjednike u tri kategorije: orijentaciona vožnja, ispit spretnosti i generalni plasman”, kazao je Perošević.

Za ovogodišnje izdanje Džip relija “Montenegro trophy” prijavljeno je oko 30 ekipa, uglavnom iz Crne Gore, a biće i posada iz Hrvatske i BiH.

Prema riječima Željka Labudovića, člana organizacionog tima relija, manifestacija je značajna u promociji prirodnih ljepota Crne Gore.

“Zabojsko jezero je, poslije Crnog i Kapetanovog, najdublje jezero u Crnoj Gori. Ono je kao sa razglednica ili filmova koji se prave o netaknutoj prirodi, a to je jedan od detalja na kojima ćemo ove godine insistirati. Mislim da vrlo malo broj ljudi iz bjelopoljske opštine zna o rijeci Lještanici. Mi smo zavaljujući ljudima koji tamo žive bili na izvoru te rijeke, i to je nešto što treba posjetiti. Meandri Ćehotine su jedan netaknuti dio prirode, koji ne zaostaje za rezervatom Uvac“, kazao je Labudović.

Kotizacija za učesnike je ostala na nivou od prije dvije godine i iznosi 120 eura, a organizatori relija su obezbijedili prisustvo medicinskog osoblja i automehaničara. Na reliju će biti pripadnici policije i vojske

Labudović je u ime organizacije Džip relija osudio dešavanja na Bjelasici od prije desetak dana, kada su pojedinci džipovima devastirali imanja na planini i dodao da će, kada je u pitanju manifestacija koju oni organizuju, ii ovoga puta bezbjednost i odgovoran odnos učesnika prema prirodi, biti na visini zadatka.

Bonus video: