Podrška djeci i mladima s intelektualnim smetnjama tokom pandemije

Specijalna Olimpijada Crne Gore nastaviće da podržava razvoj djece s intelektualnim smetnjama u razvoju i njihovo druženje s drugom djecom i mladima u lokalnoj zajednici kroz razne inkluzivne sportske aktivnosti koje će sprovoditi s partnerima širom zemlje

2143 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UNICEF Crna Gora
Foto: UNICEF Crna Gora

Da bi se umanjio negativan uticaj zatvaranja vrtića i škola, sportskih objekata, dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i drugih institucija koje pružaju podršku djeci s intelektualnim smetnjama u razvoju tokom pandemije, Specijalna Olimpijada Crne Gore, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kuture i sporta i UNICEF-a, i u saradnji sa 11 javnih predškolskih ustanova iz 11 opština i 10 srednjih škola iz 5 opština, organizovala je sportske programe za ovu djecu i adolescente u kućnim uslovima i time im omogućila da održavaju fizičku kondiciju, očuvaju zdravlje i samopouzdanje tokom perioda izolacije.

Rezultati ovih programa su predstavljeni na konferenciji Specijalne Olimpijade i partnera u Podgorici.

"Od početka pandemije na adrese 340 djece uzrasta od 2-7 godina poslali smo sportske rekvizite, edukativni materijal i video treninge i na taj način obezbijedili uslove da djeca nastave sa treninzima uz podršku porodice. Za sportiste iz inkluzivnih fudbalskih timova razvili smo mobilnu aplikaciju Inkluzivni sport sa video treninzima za vježbanje kod kuće i obezbijedili potrebne rekvizite za treninge u kućnim uslovima", rekao je Ivan Radović, direktor Specijalne Olimpijade Crne Gore.

Radović je istakao kako je pravovremena reakcija Specijalne Olimpijade stigla u trenutku koji je ključan za roditelje, što potvrđuju mnogobrojne poruke zahvalnosti koje su im od njih svakodnevno stizale tokom i nakon izolacije.

Aleksandar Vuksanović, predsjednik Specijalne Olimpijade Crne Gore, smatra da je tokom pandemije posebno značajna bila saradnja između različitih sektora, obrazovnog, zdravstvenog i sistema dječje i socijalne zaštite, kako bi se porodicama s djecom s intelektualnim smetnjama u razvoju pružila adekvatna podrška.

"Obezbjeđivanje efikasne i kontinuirane saradnje između svih institucija koje pružaju različite usluge porodicama s djecom sa smetnjama u razvoju apsolutni je prioritet za poboljšanje njihovih života i ostvarivanje prava ove djece", poručio je Vuksanović.

Pomoćnica direktora Uprave za sport i mlade Ksenija Božović kazala je da su programi, svjedok dobre saradnje, kako obrazovnog sektora tako i institucionalnog.

Specijalna olimpijada
foto: UNICEF Crna Gora

"U tome posebnu ulogu imala je Uprava za sport i mlade, koja od 2020. godine pruža svoju nesebičnu i neprekidnu podršku Crnogorskom sportskom savezu “Specijalna Olimpijada”. Zato danas nećemo govoriti o negativnim efektima pandemije, već o onom što smo kao društvo zajedničkim i udruženim snagama uspjeli da ostvarimo, za one najosjetljivije među nama, kojima je podrška i sigurnost države neophodna. Bavljenje sportom ima višestruke pozitivne efekte na zdravlje pojedinca i naša je namjera da isto ostane sastavni dio života naše omladine i lično najvažnije ulaganje. Uprava za sport i mlade ostaće pouzdan partner i oslonac našoj djeci i omladini i Crnogorskom savezu “Specijalna Olimpijada”, rekla je Božović.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander zahvalio je Specijalnoj Olimpijadi na sjajnoj saradnji i čestitao na podršci koju pružaju najugroženijoj djeci u Crnoj Gori.

Specijalna olimpijada
foto: UNICEF Crna Gora

"Zahvaljujući Specijalnoj Olimpijadi, tokom perioda izolacije zbog pandemije koronavirusa, djeca s intelektualnim smetnjama u razvoju nisu bila zaboravljena. Svi mi možemo da podržimo ovu djecu i njihove porodice svakog dana tako što ćemo poštovati mjere #DistancaRukeMaska i time omogućiti da nam ubuduće sve škole i vrtići budu otvoreni, kao i dnevni centri za djecu sa smetnjama u razvoju, sportski i kulturni centri, igrališta...", poručio je Santander.

Specijalna Olimpijada Crne Gore nastaviće da podržava razvoj djece s intelektualnim smetnjama u razvoju i njihovo druženje s drugom djecom i mladima u lokalnoj zajednici kroz razne inkluzivne sportske aktivnosti koje će sprovoditi s partnerima širom zemlje.

Bonus video: