EPCG: Saniramo Opačicu i Moštanicu

Agencija za zaštitu životne sredine saopštila kompaniji da nije potrebna izrada procjene.uticaja

4260 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CZIP
Foto: CZIP

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u Nikšićkom polju u okviru faze II projekta rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrane (HE) Perućica, realizuje projekat sanacije kanala Opačica i Moštanica, saopšteno je danas iz EPCG.

“Kanal Opačica dovodi vodu od akumulacije Slano, a kanal Moštanica od akumulacije Krupac do sistema kanala, tunela i cjevovoda i nakraju turbina HE Perućica”, navodi se u saopštenju EPCG.

Oni su reagovali na saopštenje pet NVO (Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Organizacije KOD, Župa u srcu, Društva mladih ekologa Nikšić i Crnogorskog društva ekologa) u kome su naveli da su “iznenađeni i šokirani obimom radova u dijelu polja Vrtac, Nikšićko polje, gdje se vrši iskopavanje zemlje, deponovanje i zasipanje livada, nasipanje puteva i fragmentacija staništa”.

Iz EPCG su rekli da je u postupku izrade projektne dokumentacije i da je EPCG sprovela i postupak procjene uticaja na životnu sredinu.

“Na naš zahtjev Agencija za zaštitu životne sredine nas je povratno informisala da za ovu vrstu radova nije potrebna izrada procjene. U cilju pojašnjenja projektnih aktivnosti i uvažavanja drugih zainteresovanih strana, u EPCG je održan sastanak sa predstavnicima nevladinog sektora (Centrar za zaštitu i proučavanje ptica, Župa u srcu, Društvo mladih ekologa). Dogovoreno je da oni dostave svoje komentare, predloge i sugestije iz svojih oblasti djelovanja, koje je EPCG spremna da razmotri, međutim i pored dogovora, od njih još uvijek nismo dobili nikakav materija. Podsjećamo da su kanali izgrađeni davne 1961. godine i da od tada nije vršena nikakva rekonstrukcija ni sanacija većeg obima. Trenutna sanacija se vrši u cilju obezbjeđenja sigurnog i bezbjednog rada HE Perućica, smanjenja gubitaka vode iz kanala i poboljšanja stanja nasipa kanala”, piše u saopštenju EPCG.

D.P.

Bonus video: