vodovod za 100 domaćinstava

Bijelo Polje: Voda na Medanovićima potekla nakon 14 godina

Iako udaljeni svega tri kilometra od centra grada, vodu su morali da donose sa izvora ili bi je dotejrivali u buradima

3843 pregleda 6 komentar(a)
Medanovići, Foto: Jadranka Ćetković
Medanovići, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljce Darinku i Radovana Šćekića iz naselja Medanovići II, udaljenog oko tri kilometra od centra grada, obradovala je vijest da će poslije 14 godina dobiti vodovod, koji je juče, kako je najavljeno iz Vodovoda Bistrica pušten u rad.

Građani Medanovića II, osim što su godinama bez vode, nemaju riješenu kanalizaciju, kao ni put i prilaz do kuća, iako žive u prigradskom naselju. Vodu su donosili sa udaljenih izvora ili od stanovnika okolnih naselja, a zatim je dopremali flašama i kanistrima. Najgore je bilo zimi, zbog lošeg puta.

“Mnogo nas je obradovala vijest da je vodovod konačno pušten u rad. Još ne možemo da vjerujemo, a uvjerićemo se kada poteku slavine”, ispričala je Darinka.

Predsjednik OO Demokrata Marko Ljujić, koji je to pitanje više puta potezao u lokalnoj skupštini, rekao je da je zadovoljan puštanjem u rad vodovoda.

“BIlo je nevjerovatno da ljudi u 21. vijeku nemaju vodu. Danas je voda konačno puštena i iskreno sam srećan zbog toga”, kazao je Ljujić.

Rukovodilac tehničke službe Vodovoda Marko Bulatović kazao je da je vrijednost vodovoda “Medanovići II” sa pratećim objektima, izradom i revizijom tehničke dokumentacije, kao i stručnim nadzorom, iznosi 110 hiljada eura.

“Vodovod ‘Medanovići II’ počeo je da se gradi 2014. godine, u saradnji Opštine Bijelo Polje - Direkcije za izgradnju i investicije sa Mjesnom zajednicom ‘Medanovići’. Vodovod je rađen u više faza, a pratili su ga brojni problemi na rješavanju imovinsko pravnih odnosa, kao i pumpne stanice i rezervoara”, kazao je on.

Bulatović je naveo da je na vodovod planirano priključenje za 100 domaćinstava, a da je kapacitet 150, podsjećajući da je sklopljen ugovor Vodovoda i Opštine.

Bulatović poziva građane Medanovića da što prije dođu u vodovod i sklope ugovore i objašnjava da je rezervoar za vodu već napunjen i spreman za korisnike.

“Ostaje potrošačima da potpišu Ugovor o priključenju na vodovodnu mrežu i da se po radnom nalogu, odnosno po proceduri koja je propisana potrošači priključe na na vodovodnu mrežu. Potrošači će biti priključeni u skladu sa sopstvenim interesovanjem, odnosno po redosljedu kako budu potpisivali ugovor i prema rasporedu priključenja unutar tehničke službe. Procedura ne bi trebalo da traje duže od sedam dana, a sve na kraju zavisi od zainteresovanosti samih potrošača, odnosno građana koji će biti budući korisnici Vodovoda ‘Medanovići II’”.

On podsjeća da je Opština donijela Odluku o sufinansiranju dijela priključka na vodovodnu mrežu za sve nove korisnike koji se priključuju na vodovodnu mrežu za promjere 1/2” i 3/4”. Puna cijena priključka iznosi 355,74 eura dok je cijena subvencije od strane Opštine Bijelo Polje 177,87 eura, a potrošač treba da uplati ostatak cijene priključka koja iznosi 177,87 eura.

Odluka je na snazi do 31. decembra, pa potrošače pozivamo da iskoriste ovu povoljnost iskoriste i ostvare pravo na subvenciju”, kazao je Bulatović.

Milanka Cmiljanić je kazala da su građani prozivali vodovod jer nisu vjerovali da će voda stići.

“Uvjerili su nas da je sve izvjesno i da su suve slavine uskoro prošlost”, kazala je Cmiljanić.

Predsjednik MZ “Medanovići” Mirko Vesković je podsjetio da se na projekat dugo čekalo i zahvalio angažovanosti predsjednika Opštine Petra Smolovića.

“Naš trud ali i angažovanje predsjednika Smolovića je urodilo plodom. Građani su do sada išli do obližnjih izvora, punili bidone i flaše i tako se mučili godinama”, kazao je on.

Građani Medanovića II, osim što su godinama bez vode, nemaju riješenu kanalizaciju, kao ni put i prilaz do kuća, iako žive u prigradskom naselju. Vodu su donosili sa udaljenih izvora ili od stanovnika okolnih naselja, a zatim je dopremali flašama i kanistrima. Najgore je bilo zimi, zbog lošeg puta.