Turisti u Pivu, uglavnom, dolaze vikendom

Iz Parka se nadaju da će im poboljšana epidemiološka situacija dozvoliti i da realizuju aktivnosti koje su planirali za ovo ljeto, koje će realizovati u saradnji sa Opštinom Plužine i lokalnim Centrom za kulturu

3221 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Park prirode
Foto: Park prirode

Sezona raftinga je počela i, kako su kazali iz Parka prirode (PP) “Piva“, do sada je registrovano 1.400 raftera, što je 40 odsto u odnosu na 2019. godinu, kada ih je u istom periodu bilo 3.490.

“Zbog situacije sa koronavirusom trpimo svi. Turista ima, primjetan je i solidan broj dolazaka domaćih turista i to uglavnom preko vikenda. Što se stranaca tiče, primjetan je povećan broj Ukrajinaca i Bjelorusa, kao i turista iz zapadnoevropskih zemalja. Trenutno je veliki problem nepostojanje direktnih aviolinija između Crne Gore i Rusije, jer su ranijih godina glavni gosti na raftingu bili upravo iz Rusije. Nažalost, rafteri budu uglavnom preko dana jer se praktično više i ne zadržavaju u Plužinama“, kazali su “Vijestima“ iz PP “Piva“.

PP “Piva“, prvi takve vrste u Crnoj Gori, proglašen je odlukom Skupštine opštine Plužine u aprilu 2015. godine i nakon njegovog osnivanja broj posjetilaca je sa 20 hiljada stigao do 48 hiljada.

Probijanje dvadesetak kilometara puta desnom obalom Tare, na teritoriji Bosne i Hercegovine, puta koji su, bez naknade, počeli intenzivno da koriste rafteri i njihovi gosti iz BiH, koji više nijesu morali da idu na rafting preko Šćepan Polja, i epidemija kovid-19, doveli su do naglog pada broja turista, pa ih je prošle godine bilo za oko 90 odsto manje nego 2019.

Tako je prošle godine registrovano nešto više od 4.500 posjeta, od čega oko 3.000 raftera, što je i najprodavaniji turistički proizvod, dok se preostali dio odnosio na posjete Trnovačkom i Stabanskim jezerima.

“Naš info centar u Plužinama radi tokom cijele nedjelje i solidan broj turista svrati da se informiše o turističkim potencijalima Parka i opštine, smještajnim kapacitetima... Kao i svi, nadamo se da je ovo samo uvod u bolje dane, i da će se iz dana u dan nastaviti trend rasta kako domaćih tako i stranih turista“, kazali su iz PP „Piva“.

Iz Parka se nadaju da će im poboljšana epidemiološka situacija dozvoliti i da realizuju aktivnosti koje su planirali za ovo ljeto, koje će realizovati u saradnji sa Opštinom Plužine i lokalnim Centrom za kulturu.

“Planirano je da se održi ‘Pjesnička riječ na izvoru Pive’, pjesnički susreti ‘Tara bez granica’, preko projekta ‘Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura’ veliki muzički spektakl na kome bi učestvovali ‘Galija’, Miroslav Ilić i Veljko Vučurović, gostovanje Danice Crnogorčević, povodom Dana opštine turniri u malom fudbalu i u basketu (3x3), tradicionalni planinarski usponi na Prutaš i Veliki Vito“...

Planirana je i veća podrška lokalne uprave, pa će iz budžeta umjesto 30 hiljada eura, koliko je ranijih godina bilo izdvajano, PP “Piva” ove godine dobiti 100 hiljada.

Bonus video: