Dalekovod zatvorio most na neodređeno

Gradonačelnik Ivan Vuković je svečano most otvorio 21. maja, ali istog dana nedugo nakon događaja preko mosta nije moguće bilo preći sa desne obale Morače i izaći na magistralu za Bar, jer su postavljene betonske prepreke kako bi se to onemogućilo

15872 pregleda 153 reakcija 24 komentar(a)
Betonske prepreke na trasi, u pozadini dalekovodi, Foto: Luka Zekovic
Betonske prepreke na trasi, u pozadini dalekovodi, Foto: Luka Zekovic

Novim mostom na Morači Luča na trasi Jugozapadne obilaznice koji je nakratko zvanično otvoren za 21. maj Dan nezavisnosti, ne zna se kada će biti moguće prolaziti automobilom od Donje Gorice, jer radovi na izmještanju dalekovoda nisu ni započeti. Osim toga, kako su objasnili iz Glavnog grada, ni obilaznica nije zvanično puštena u rad ne samo iz tog razloga, nego i zbog saglasnosti za druge instalacije.

Gradonačelnik Ivan Vuković je svečano most otvorio 21. maja, ali istog dana nedugo nakon događaja preko mosta nije moguće bilo preći sa desne obale Morače i izaći na magistralu za Bar, jer su postavljene betonske prepreke kako bi se to onemogućilo.

Da bi spriječili da neko skrene sa magistrale prema Baru na Jugozapadnu obilaznicu, odnosno na most, nadležni su saobraćajne znakove koji usmjeravaju na tu dionicu oblijepili bijelim papirima.

Iz Glavnog grada “Vijestima” su saopštili da je trasu postojećeg dalekovoda je potrebno uskladiti sa saobraćajnicom, odnosno potrebno je uraditi pet novih stubnih mjesta.

“Za ovu vrstu objekata potrebno je pribaviti građevinsku dozvolu jer se radi o složenom inženjerskom objektu. Projektna dokumentacija je predata nadležnom Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i narednih dana se očekuje dobijanje građevinske dozvole. Odobrenje za građenje nijesmo uspjeli pribaviti ranije jer su se u prethodnom periodu četiri puta mijenjali Detaljni urbanistički planovi, od kojih prva dva nijesu tretirali u saobraćaju izmještanje dalekovoda”, navode iz Pg biroa.

Nakon posljednjeg usvajanja planskog dokumenta, kazali su, stekli su se uslovi za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova i završetak izrade projektne dokumentacije i vršenje revizije.

Pojasnili su da su sporni imovinsko-pravni odnosi tek nedavno riješeni, nakon čega se stekao uslov da tehnička dokumentacija bude upućena nadležnom Ministarstvu.

“Izmještanje dalekovoda je bilo sastavni dio tenderske dokumentacije. Nedavno je ozvaničen završetak radova na izgradnji mosta i saobraćajnice, ali saobraćajnica nije zvanično puštena u rad ne samo zbog dalekovoda, nego i zbog probnog opterećenja mosta, ali i zbog ostalih instalacija za koje treba da se pribave upotrebne dozvole kako bi se sistemi pustili u rad. Nakon dobijanja građevinske dozvole za dalekovode, očekivani rok završetka radova je 30 dana”.

Dva dalekovoda pripadaju CGES-u, a jedan CEDIS-u, a Vuković je ranije rekao da će izmještanje platiti Glavni grad.

Bonus video: