Profesori neće da su marionete, za rektora zainteresovan samo Nikolić

U regionu je jedan kandidat na konkursu za rektora državnih univerziteta presedan, u Crnoj Gori postaje trend. UCG treba da prednjači po otvorenosti
310 pregleda 11 komentar(a)
Danilo Nikolić, Foto: Univerzitet Crne Gore
Danilo Nikolić, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 21.11.2017. 06:32h

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić jedini se prijavio na konkurs za rektora, koji je juče okončan. Njegova prijava stigla je juče ujutru poštom, nakon što je dan ranije predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica najavio da će se Nikolić kandidovati.

Od 2011. ovo je treći izbor za rektora UCG sa samo jednom kandidatom. Prije šest godina jedini kandidat bio je aktuelni dekan PMF-a Predrag Miranović, kojem je to bio drugi mandat.

Tri godine kasnije (2014.) Radmila Vojvodić je izabrana za rektora, a kandidati su bili profesor na Medicinskom fakultetu Bogdan Ašanin, profesorica na Ekonomskom fakultetu Gordana Đurović i profesor na Filozofskom fakultetu Šerbo Rastoder.

Vojvodićeva je u maju ove godine reizabrana za rektora i bila je jedini kandidat.

U regionu je, međutim, drugačije, pa je jedan kandidat na konkursu za rektora državnih univerziteta presedan. Za rektora beogradskog Univerziteta 2009. javilo se tri kandidata, 2012. pet, a 2015. jedan.

Sedam kandidata se javilo za funkciju rektora Univerziteta u Sarajevu 2012., dok se 2016. kandidovalo četiri profesora. Za prvog čovjeka zagrebačkog Univerziteta 2010. kandidovala se tri profesora, četiri 2014...

Mira Popović iz Centra za građansko obrazovanje ima utisak da su posljednjih godina izbori za rektora na UCG izgubili suštinsku funkciju jer oni ne nude izbor nego unaprijed određenog kandidata, po volji vlastima.

"To nije dobro za izgradnju toliko potrebne autonomije i kritičkog promišljanja na UCG”, kazala je "Vijestima” Popović.

Prema njenim riječima, upravo UCG bi trebalo da prednjači po otvorenosti, pluralizmu i demokratičnosti i tako daje primjer drugim akterima u društvu.

"Međutim, taj sistem se sve više zatvara, postaje rigidniji i isključiviji. Upravo taj pristup u kojem se apsolutni primat daje podobnosti, a ne kvalitetu, kako akademskog kadra tako i posljedično studenata odnosno njihovog znanja nakon završenih studija, počinje da vrlo neslavno pozicionira UCG u širim okvirima”, zaključuje Popović.

Bjelica je za vikend najavio da će petočlana Komisija za izbor rektora koja je formirana od UO UCG zasjedati 21. novembra, utvrditi konačnu listu kandidata i uputiti je na mišljenje Senatu. Konačnu odluku o izboru rektora UCG donijeće UO UCG.

Bivša rektorka Radmila Vojvodić smijenjena je nakon višemjesečnog neslaganja sa odlukom Vlade da Visoka medicinska škola treba da ostane u Beranama.

Sa ovakvim sistemom, Bjelici ne treba "kristalna kugla"

Popovićevu ne čudi što je predsjednik UO UCG unaprijed znao što će se desiti dan kasnije, odnosno da će Nikolić predati kandidaturu.

"Ne treba imati "kristalnu kuglu" kad tako postavite sistem, jedino čudi što i dalje imamo takve male, iako korisne za širu javnost, greške u koracima koje osvjetljavaju sistem. Ipak, ostaje naravno pitanje da li na UCG ima više i potencijala da se ovakvo stanje promijeni ako akademsko osoblje ostaje pasivno, pa čak i u mjeri da ne pokuša dodatno izazvati sistem nekom “nepodobnom” kandidaturom ”, dodala je aktivistkinja CGO.

Bonus video: