"Podržavam borbu za zakonito postupanje, ali ne i da dovedete nekog drugog na mjesto prije nego što je istekao ugovor"

"Indikativno je da je novoprimljena koleginica iz drugog grada i druge zdravstvene ustanove, čime ste urušili sistem izabranog doktora za žene i u toj sredini, po čemu ćete i ostati upamćeni"

8285 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Vuksanović Božarić, Foto: Vesko Belojevic
Vuksanović Božarić, Foto: Vesko Belojevic

Moj ugovor o dopunskom radu, još uvjek nije raskinut, jer mi nije zvanično uručeno rješenje o otkazu ugovora od radu. Ukoliko se radi o borbi za zakonito postupanje, apsolutno to podržavam, ali ne na način da i prije nego što je istekao ugovor, nekog drugog dovedete na mjesto izabranog ginekologa, saopštila je prof. dr Aleksandra Vuksanović Božarić

Ona je reagovala na odgovor Doma zdravlja Podgorica iz kojeg tvrde da njen ugovor nije u skladu sa Zakonom, te da doktorica nije u sukobu sa njima, već sa nedvosmislenim pravnim normama.

Njeno saopštenje prenosimo integralno:

"Moj ugovor o dopunskom radu, još uvjek nije raskinut, jer mi nije zvanično uručeno rješenje o otkazu ugovora od radu. Ukoliko se radi o borbi za zakonito postupanje, apsolutno to podržavam, ali ne na način da i prije nego što je istekao ugovor, nekog drugog dovedete na mjesto izabranog ginekologa.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti navodi da zdravstveni radnici koji su izabrani za nastavnike i saradnike na Medicinskom fakultetu zdravstvenog usmjerenja obavljaju zdravstveni, naučnoistraživački i nastavni rad u okviru jedinstvenog procesa rada, pri čemu se odnosi između ove dvije ustanove, naime zdravstvene ustanove i fakulteta, uređuju posebnim ugovorom, što je upravo učinjeno u konretnom slučaju.

Ovakav način angažovanja, i naučnika i praktičara, apsolutno je u interesu i pacijenata i studenata, tako da se zbog toga ne čudite.

Ako je intencija raskida mog ugovora, borba menadžmenta za zaštitu zakonitosti, vjerujem da javnost interesuje navodno zakonita procedura po kojoj ste primili koleginicu, uz dužno poštovanje, za načelnicu službe Ginekologije u Domu zdravlja Podgorica neposredno prije raskida mog ugovora.

Indikativno je da je novoprimljena koleginica iz drugog grada i druge zdravstvene ustanove, čime ste urušili sistem izabranog doktora za žene i u toj sredini, po čemu ćete i ostati upamćeni.

Ako je menadžment imao najmanje profesionalnu, već političku obavezu da ovu situaciju rješava na pomenuti način, a ja sam bila smetnja na tom putu, trebalo je samo da mi to saopšti. Imala bih razumijevanje i za takav nekolegijalni postupak.

Sa akademskog nivoa, nijesam željela publicitet ovog tipa, koji mi je nametnut od strane menadžmenta Doma zdravlja. Nije mi bilo ni u primisli da vodim sudske sporove sa ustanovom u kojoj sam ostavila dio sebe, ali zbog kontinuiranih ataka na lični i profesionalni integritet biću primorana"

Bonus video: