Crna Gora od petka na zelenoj listi EU

Zemlje članice Evropske unije zadržavaju pravo da propišu posebne uslove za ulazak stranih državljana na njihovu teritoriju

7944 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora od petka je na zelenoj listi Evropske unije, prvi put od jula 2020. godine kada je EU zatvorila granice za državljane Crne Gore.

"Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, naši građani će moći da putuju bez ograničenja, ravnopravno sa stanovnicima zemalja članica EU u kojima je epidemiološka situacija takođe povoljna. Zemlje članice Evropske unije zadržavaju pravo da propišu posebne uslove za ulazak stranih državljana na njihovu teritoriju", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Dodaju da je vrijednost kumulativne incidencije u proteklih 14 dana u Crnoj Gori iznosi 38,95 na 100.000 stanovnika, dok je procent pozitivnih testova u obrađenom uzorku u istom periodu 1,39 odsto.

Uslovi koje je Crna Gora morala zadovoljiti za ulazak na zelenu listu su kumulativna incidencija niža od 50 na 100.000 stanovnika i procent pozitivnih testova u obrađenom uzorku niži od 4 odsto.

"Još jednom zahvaljujemo svim građanima Crne Gore koji su odgovornim ponašanjem doprinijeli stabilizaciji epidemiološke situacija ali ih još jednom pozivamo da pomognu u očuvanju iste tako što će se u što većem broju vakcinisati i zaštiti od novih sojeva korona virusa", poručili su iz Instituta za Javno zdravlje.

Bonus video: