Bijelo Polje: Gradnja kasni, škola gotova sljedeće godine

Korona, neusvajanje državnog budžeta i nepovoljne vremenske prilike uslovile usporavanje projekata

3451 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Izgradnja Osnovne škole “Dušan Korać” u Bijelom Polju, u čijem sastavu će biti i srednja muzička škola, kasni i biće završena do 1. septembra 2022. godine.

To je kazao direktor Direkcije za izgradnju i investicije Milanko Minić, na jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta tokom razmatranja odborničkih pitanja.

Minić je na taj način odgovorio na pitanje odbornika SDP-a Adnana Strikovića.

“Škola nije završena 1. septembra ove godine zbog brojnih problema. Objekat škole je površine 7.850 kvadrata, a planiran je za 1.200 učenika, i rad u dvije smjene”, kazao je Minić.

Odgovarajući na pitanje odbornika DPS-a Veska Jankovića - da li će se ove godine održati kulturne manifestacije s obzirom na epidemiološku situaciju, direktor Centra za kulturu Milko Kovačević podsjetio je da je poslije jednoipogodišnje pauze uslovljene epidemijom uspješno realizovan 50. Festival dramskih amatera.

“U narednom periodu, planirana je organizacija Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, koji će se održati 30. i 31. jula“.

Murata Međedovića (DPS) zanimalo je dokle se stiglo sa izgradnjom Ski centra na Bjelasici i Đalovića pećine.

Minić je kazao da je do usporavanja izgradnje oba objekta došlo zbog, između ostalog, kratke građevinske sezone, nepovoljnih vremenskih prilika, pandemije koronavirusa, te kašnjenja sa usvajanjem državnog budžeta.

“Dinamički plan izvođenja svih radova na Ski-centru Cmiljača, planiran je da se završi do kraja 2022. godine. Ukupna vrijednost do sada zaključenih ugovora za njegovu realizaciju iznosi 21 milion eura, a projekat se sastoji od šest djelova u dvije faze”, naveo je Minić u odgovoru.

Odgovarajući na pitanje odbornika Idriza Mahmutovića iz SD-a, Minić je kazao da će putni pravac Gubavač-Bistrica biti završen do kraja ove ili početka 2022.godine, ukoliko vremenske prilike to dozvole.

“Biće rekonstruisano 8,7 kilometara puta, uz savremenu saobraćajnicu sa dvije kolovozne trake, 3 km trotoara i javnom rasvjetom”.

Sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj Slobodan Jelić kazao je da se pandemija negativno odrazila na poljoprivredne proizvođače i proizvodnju u toj opštini, naročito u stočarstvu, gdje ograničeno kretanje dovelo do nemogućnosti plasmana proizvoda.

“Novim Programom mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede predviđeno je 250.000 eura za 14 podsticajnih mjera. U prošloj godini Programom mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede bilo je predviđeno 250.000 eura, od čega je realizovano oko 230.000, pri čemu su 995 poljoprivrednih proizvođača bili korisnici podsticajnih mjera. Ovu godinu karakteriše kasno usvajanje državnog budžeta i još nedonošenje agrobudžeta, što usložnjava ionako tešku situaciju “, kazao je Jelić.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović, naveo je da je ograničenost slobode kretanja dovela do obustavljanja brojnih djelatnosti, zbog nemogućnosti plasmana proizvoda i stvaranje viškola, a zatim nestašica sjemena, preparata i sredstava za zaštitu proizvoda.

Ćorović je, odgovarajući na pitanje odbornika DPS-a Harisa Malagića, o tome šta čini Opština da zaštiti obale Lima od poplava i zagađenosti, kazao da nema valjane zaštite dok se u rad ne pusti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

“Na obalama Lima se nalaze stotine kanalizacionih ispustnih cijevi koje predstavljaju jedan od glavnih uzroka zagađenja. Izgradnjom kolektora problem zagađenja Lima bi se u znatnoj mjeri riješio. Lokalna samouprava je donijela nekoliko planskih dokumenata koje se odnose na zaštitu životne sredine, pa i Lima, kazao je Ćorović.

Bonus video: