Podsjetili političare na predizborna obećanja

Cilj performansa bio je da na kreativan način podsjete predstavnike stranaka na ono što su govorili

6009 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od performansa, Foto: CPE
Sa jednog od performansa, Foto: CPE

Nikšićani su zainteresovani za rješavanje problema s kojima se suočavaju, kako da ukažu na njih, tako i da pomognu u njihovom rješavanju.

To je ocijenjeno nakon sprovedenih performansa koje je realizovala nevladina organizacija (NVO) Centar za političku edukaciju (CPE) u sklopu projekta “Na putu ka demokratiji - ka servisu građana”, a odnose se na ekološke probleme, turističke potencijale i putnu infrastrukturu u Nikšiću.

“Cilj performansa je bio da na kreativan način podsjetimo političare na njihova predizborna obećanja i da podstaknemo građane da se uključe kada je u pitanju iniciranje aktivnosti koje za cilj imaju opšte zadovoljstvo i opšte dobro. Ono što možemo zaključiti, nakon realizovanih performansa, jeste da su građani bili izuzetno zainteresovani da pomognu i učestvuju u ovim aktivnostima i raduje nas što je ovim projektom postignut konkretan rezultat u smislu većeg interesovanja građana za probleme s kojima se suočavaju i njihov aktivniji angažman u saradnji sa NVO sektorom”, kazao je direktor CPE Dragiša Janjušević.

U toku prvog performansa su, u saradnji sa kolegama iz Ekološkog pokreta “Ozon”, realizovali akciju čišćenja gornjeg toka rijeke Zete i promovisali transparente sa predizbornim obećanjima vezanim za rješavanje ekoloških problema u opštini Nikšić. Druga dva performansa su se odnosila na nedovoljno valorizovane turističke potencijale i putnu infrastrukturu u užem gradskom jezgru koja zahtijeva sanaciju.

“Vjerujemo da će ovake i slične aktivnosti doprinijeti stvaranju demokratskih kapaciteta u društvu i da će uticati na dalju saradnju između građana, civilnog sektora i predstavnika lokalne samouprave. Kao rezultat takve sinergije i odnosa koji podrazumijeva angažovanje građana, nevladinog sektora, medija i lokalne samouprave, sigurni smo da bi se lokalna uprava izgrađivala u pravcu servisa građana”, uveren je Janjušević.

Performansi i podsjećanje na predizborna obećanja realizovani su u sklopu projekta “Na putu ka demokratiji - ka servisu građana”, koji se realizuje uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju iz Brisela.

U sklopu pomenutog projekta CPE je organizovao i nekoliko foruma na kojima su učestvovali predstavnici NVO sektora, lokalne uprave, političkih partija i stručnjaka, a sve će to, kao i pomenuti performansi, biti objedinjeno u digitalnoj brošuri kako bi podsjetili građane da je njihov aktivizam preduslov za postojanje stabilnog demokratskog sistema.

Bonus video: