Na UCG 3.645 prijavljenih u prvom roku

Dodaje se da će se upis kandidata i izdavanje uvjerenja obaviti zaključno sa 15. julom, prema rasporedu organizacionih jedinica

4105 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) danas je završeno dvodnevno prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu osnovnih studija za studijsku 2021/22. godinu, a ukupno je predato 3.645 prijava.

Time je, kako su kazali iz UCG, uspješno realizovan pilot projekat elektronskog upisa, jer se većina kandidata, njih 3.096, prijavilo putem platforme upisi.edu.me.

“Ovogodišnja pocedura prijave je bila jednostavna i brza zahvaljujući pilot projektu elektronskog upisivanja, uz finansijsku podršku Evropske unije, a kroz saradnju Centra informacionog sistema UCG, UNDP-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva”, navodi se u saopštenju.

Iz UCG su kazali da je konkursom za upis ove godine predviđeno 3.331 mjesto na Budžetu.

Navodi se da se na Arhitektonskom fakultetu ukupno prijavilo 112 kandidata, na Biotehničkom 130, Ekonomskom 509, Elektrotehničkom 404, Fakultetu dramskih umjetnosti 31, Fakultetu likovnih umjetnosti 37, Fakultetu političkih nauka 239, Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje 111, Fakultetu za turizam i hotelijerstvo 138.

Na Filološkom fakultetu ukupno su se prijavila 162 kandidata, na Filozofskom 347, Građevinskom 143, Mašinskom 89, Medicinskom 385, Metalurško-tehnološkom 85, Muzičkoj akademiji 24, Pomorskom fakultetu 204, Pravnom 301, Prirodno-matematičkom 194.

Podsjeća se da se testovi iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja za kandidate koji nijesu imali eksterni maturski (stručni ispit) polažu u ponedjeljak.

“Fakulteti i akademije koji imaju prijemne ispite kao dodatni uslov za upis, organizovaće ih od 6. do 8. jula. Obavještenja o testovima i prijemnim ispitima biće dostupna na internet stranicama fakulteta u okviru zvaničnog sajta www.ucg.ac.me”, naveli su iz UCG.

Dodaje se da će se upis kandidata i izdavanje uvjerenja obaviti zaključno sa 15. julom, prema rasporedu organizacionih jedinica.

Bonus video: