Borovinić Bojović: Radili i preko mogućnosti

Premijer u ekspozeu obećao formiranje stručnog savjetodavnog tijela za borbu protiv korone, pa formirao Savjet kojim on rukovodi

14112 pregleda 19 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović tvrdi da su za 200 dana rade Vlade zdravstvene ustanove iznijele pandemiju koronavirusa i njene posljedice, čak i preko svojih mogućnosti. Govoreći o radu Ministarstva zdravlja, “Vijestima” je rekla da je 4. decembra bio 10.531 aktivni slučaj koronavirusa, a juče manje od 300 i da je država prvi put od jula 2020. godine uvrštena na zelenu listu Evropske unije.

Između ostalog, kazala je da je prvog dana kada su stupili na dužnost Crna Gora imala “nula vakcina i nula vakcinisanih”, a da je od tada do danas stiglo preko pola miliona doza.

“Svaki treći odrasli građanin je dobio makar jednu dozu, a preko 28 odsto je imunizovano u cjelosti. S obzirom na to da je broj onih koji su zvanično odbolovali koronu preko 100 hiljada, projekcija epidemiologa je da 50 odsto od ukupnog broja stanovnika ima neki vid imuniteta - ili nakon vakcine ili stvaranjem antitijela nakon infekcije”, rekla je. Ona je kazala da je otvoreno 140 mobilnih punktova i angažovane mobilne vakcinalne ekipe i da će ovih dana da omoguće svakoj firmi koja ima četvoro i više zaposlenih zainteresovanih za vakcinaciju da prime vakcinu na licu mjesta.

“Za razliku od zaključane Crne Gore koju smo zatekli 4. decembra, Crna Gora danas živi, radi i zarađuje”.

Premijer Zdravko Krivokapić u ekspozeu je naveo da će donijeti hitne mjere i plan za borbu protiv koronavirusa, reformisati zdravstveni sistem uz stvaranje uslova za početak realizacije kapitalnih projekata - izgradnja novog Urgentnog centra i klinika za infektivne bolesti i psihijatriju,

“Jedan od nezaobilaznih poteza nove Vlade biće ukidanje NKT-a, koje nema zakonsku osnovu i politički je kreirano tijelo, te kreiranje stručnog tijela u skladu sa Zakonom, sastavljenog od zdravstvenih radnika i stručnih lica koja će imati prioriteni savjetodavni zadatak prilikom donošenja hitnih mjera i plana borbe protiv pandemije kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, all i očuvala ekonomija”, kazao je tada Krivokapić. Savjetodavnu ulogu prilikom donošenja mjera ima Savjet za sprovođenje aktivnosti na odstranjivanju i iskorjenjivanju zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom, koji je oformila Vlada, a na čijem čelu se od marta nalazi upravo premijer, dok je pomoćnica ministarka zdravlja, a članovi ministri u Vladi i direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Borovinić Bojović je juče rekla da je Klinički centar (KC) od decembra do danas otvorio vrata za ne-kovid pacijente, liječio više hiljada sugrađana, povećao kapacitet za tretman kovid pacijenata za 20 odsto, rekonstruisao operativni blok Dječje bolnice, otvorio Centralnu kliničku laboratorijsku dijagnostiku...

Kazala je da je IJZ “bio i ostaje okosnica borbe protiv pandemije, dobio sertifikat o akreditaciji PCR testova što znači da će biti priznat u svijetu, započeo studije o efikasnosti vakcinacije protiv COVID-19, započeo skrininge koji su prethodno zaustavljeni zbog pandemije, radi na osposobljavanju kadra za upotrebu aparata za sekvenciranje koronavirusa, ostvario kontinuiranu saradnju sa uglednim njemačkim Institutom Robert Koh, finansijski se stabilizuje...”.

Borovinić Bojović je rekla da je otvoren kovid Centar na Starom aerodromu u Podgorici i da je Dom zdravlja pionir palijativne njege u Crnoj Gori, kao i da su specijaliste porodične medicine vraćene na zasluženo mjesto kroz organizaciju medicinskih timova.

“Vidljivi su rezultati i u bolnicama u Crnoj Gori - od Pljevalja gdje nije bilo kiseonika ni za jedan dan, danas ima preko 100 boca; Kotora gdje se ojačalo ljudstvo ali i oprema ili Berana gdje je otvorena najsavremenija Patološko-histološka laboratorija, a uskoro će dobiti i magnetnu rezonancu i mobilni rendgen aparat. Kiseoničke stanice sada imaju i Kotor i Nikšić. Odobrena je donacija za kiseoničnu stanicu za OB Bar”, tvrdi ona.

Istakla je da je zdravstveni sistem od početka rada nove Vlade dobio 60 respiratora vrijednosti milion eura kao donaciju, da je donirana oprema vrijednosti 720 hiljada eura, brzi testovi u vrijednosti od 300 hiljada eura, da su donirani medicinski aparati vrijedni oko 600 hiljada, kao i da je donirano 224.000 vakcina, od kojih 4.000 od Republike Srbije, 20.000 od Hrvatske i 200.000 od Republike Mađarske.

“Ministarstvo zdravlja iniciralo je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim su konačno razgraničene nadležnosti svih inspekcija, a propisano je i ovlašćenje i dužnost nadležnog inspektora da u postupku inspekcijskog nadzora, zabrani vršenje djelatnosti subjektu nadzora kada utvrdi nepoštovanje propisanih epidemioloških mjera. Takođe, sanitarni pregledi i izdavanje sanitarnih knjižica vraćene su u nadležnost Instituta i domova zdravlja”, rekla je ona.

Kazala je da je u postupku priprema Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim će se obezbijediti ljekovi osiguranim licima za liječenje rijetkih bolesti i nastavak terapije propisane tokom liječenja osiguranog lica u inostranstvu upućenog na liječenje, ukoliko je to medicinski opravdano, a koji se ne nalaze na osnovnoj i doplatnoj listi ljekova, što sada nije slučaj.

“Takođe, preciziraće se naknada troškova za zdravstvenu uslugu i kupljeni lijek i medicinsko sredstvo koje se nije moglo obezbijediti kod davalaca zdravstvenih usluga sa kojima Fond ima zaključen ugovor. U cilju sprečavanja zloupotrebe privremene spriječenosti za rad uvodi se dodatna provjera opravdanosti njenog utvrđivanja, od strane posebne komisije, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, odnosno Fond, a bliže se uređuje i refundacija naknade zarade”, kazala je.

Borovinić Bojović je rekla da je u postupku priprema nove odluke o mreži zdravstvenih ustanova, kao i nova Odluka o utvrđivanju liste ljekova. A. K.

Ovi rezultati mojih kolega bi bili impozantni sve i da korone nije bilo... Ministarstvo zdravlja se nije oglušilo o zahtjeve privrede od koje, zauzvrat, očekujemo da tokom ove sezone bude naš oslonac u borbi protiv epidemije”, poručuje Borovinić Bojović

Bonus video: