Jubilej Gimnazije i Srednje stručne škole u Pljevljima: Znanje pobjeđuje

Prigodni pokloni uručeni su profesorima Gimnazije "Tanasije Pejatović" u Pljevljima - Čedu Terziću, Dari Duković i Nevenki Jelovac koji su ispraćeni u penziju...
442 pregleda 0 komentar(a)
Profesori Pljevlja (novine), Foto: Goran Malidžan
Profesori Pljevlja (novine), Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.11.2017. 16:58h

Pljevljaska Gimnazija “Tanasije Pejatović” i tamošnja Srednja stručna škola minulog vikenda obilježili su 116, odnosno 114 godina od osnivanja.

Svečanosti su, osim zaposlenih i učenika, prisustvovali predstavnici lokalne uprave, Ministarstva prosvete, privrednog i kulturnog života Pljevalja.

Direktor Gimnazije Dragan Zuković, podsjetio je na dugogodišnju istoriju jedne od najcjenjenijih škola u Crnoj Gori.

Učenici škole priredili su bogat kulturno-zabavni program.

Zuković je istakao da je ta ustanova za 116 godina postojanja iznjedrila hiljade učenika koji su stekli solidna opšteobrazovna znanja, a preko 10.000 učenika je tu maturiralo.

“Pljevlja se između ostalog prepoznaju po svojoj Gimnaziji. Nama je poznato da se ona okitila brojnim nagradama i priznanjima koja su dodijeljena njenim učenicima, profesorima i naravno ustanovi. Slijediti svijetlu tradiciju Gimnazije “Tanasije Pejatović” nije lako, ali obaveza ne smije da se iznevjeri. Znamo da je tu znanje”, rekao je Zuković.

Prigodne poklone uručio je profesorima Čedu Terziću, Dari Duković i Nevenki Jelovac koji su ispraćeni u penziju.

Gimnazija u Pljevljima počela je sa radom 1901. godine kao Srpska gimnazija, a prve godine upisano je 70 učenika.

Za prvog direktora postavljen je Tanasije Pejatović istaknuti profesor i naučnik.

Od 1913. Gimnazija radi kao Kraljevska crnogorska državna gimnazija a od školske 1920-1921. godine postepeno se otvaraju viši razredi, tako da od školske 1924-1925. radi kao osmorazredna Gimnazija.

Od 1968. godine Gimnazija nosi ime Tanasija Pejatovića.

Učenici već godinama postižu zapažene rezultate na raznim državnim i međunarodnim takmičenjima, a školu smatraju jednom od najboljih u Crnoj Gori.

Kolektiv Srednje stručne škole rođendan je proslavio u Domu vojske.

U prisustvu brojnih zvanica iz opštine, privrede, bivših učenika škole o značaju, uspjesima, istoriji razvoja strukovog obrazovanja u Pljevljima govorili su Vladan Avramović, predsjednik Školskog odbora i direktor Mervan Avdović.

Od 1903. godine u Pljevljima je radila trogodišnja ženska stručna škola i od tada pod različitim nazivima u kontinuitetu postoje različiti oblici stručnog obrazovanja.

“Pored velikog broja otežavajućih faktora, opšti uspjeh učenika u posljednjih nekoliko godina je konstantno u usponu. Na kraju kvalifikacionog perioda u ovoj školskoj godini imali smo 55,33 odsto prelaznost a vladanje je na nivou prethodnih godina. Misija škole je srednje stručno obrazovanje u korak sa vremenom a moto - znanje pobjeđuje. Škola ima oko 100 zaposlenih i 750 učenika i jedna je od najsloženijih stručnih škola u Crnoj Gori sa šest područja rada i 16 obrazovnih profila”, rekao je Avdović.

Bonus video: