Radulović: Uskoro ugovor sa zagrebačkim KBC

Direktorica KC kaže da presađivanje organa nije hitna operacija, ali da se ubrzo očekuje okončanje pravne procedure u vezi sa transplantacijama

10402 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Direktorica Kliničkog centra (KC) Ljiljana Radulović tvrdi da vrlo aktivno rade na obnavljanju memoranduma i ugovora sa zagrebačkim KBC Rebro i Eurotransplantom i ubijeđena je da će se završiti ta pravna procedura.

Ona je rekla da transplantacija organa spada u elektivne procedure i da pacijenti koji čekaju na presađivanje organa ne zahtijevaju “urgentno zbrinjavanje, odnosno rješavanje”.

“Transplantacija je dug proces. Dok kažemo da neko jeste potencijalni primalac organa uradimo veoma detaljno medicinsko ispitivanje i kažemo ‘jeste, on je sada u tom stadijumu bolesti da je potrebna transplantacija, ali je stabilan da ovakvu proceduru i završi’. Dakle, transplantacija spada u elektivne procedure”, rekla je ona.

Komentarišući tvrdnje pacijentkinja da zdravstveni sistem štiti budžet jer neće da ih pošalje u inostranstvo na transplantaciju, dok se isti finansijski iznos izdvaja za dijalizu jednog pacijenta godišnje, Radulović je rekla da ti navodi nisu dobronamjerni.

Ona je istakla da “ne možemo da podržimo da neko drugi odlučuje kada će se transplantacija obaviti”.

“Jedino je ispravno imati listu prioriteta po medicinskim kriterijumima, ko će prvi otići na transplantaciju, ko drugi, treći...”, rekla je ona.

Radulović je naglasila da je Crna Gora potpisnica Istanbulske deklaracije o kupoprodaji organa i transplantacionom turizmu, sačinjene 2008. godine, kada je ustanovljeno da svaki pacijent kojem je transplantiran organ, taj organ dobio ili kao rezultat trafikinga organa ili trafikinga ljudi.

“Kao zemlja koja teži da ima potpuno uređen pravni i medicinski sistem, mi smo potpisali tu deklaraciju ali je se i striktno pridržavamo. Ne želimo da učestvujemo ni u potencijalnoj mogućnosti trafikinga ljudi i organa i to je osnovni razlog zbog koje smo odlučili da sistem transplantacije organa funkcioniše preko Eurotransplanta i KBC Rebro, nakon završetka pravne procedure”, istakla je ona.

“Vijesti” su juče objavile da su četiri pacijentkinje na dijalizi u KC odlučile da samostalno krenu u proces transplantacije bubrega u inostranstvu, jer se ne nazire datum kada bi o trošku države mogle da dobiju organ, a jedna od njih nedavno je i završila operaciju.

Na bubreg u Crnoj Gori, prema podacima Ministarstva zdravlja, čeka 29 odraslih i troje djece. Na listama čekanja od kraja prošle sedmice je jedna odrasla osoba koja čeka transplantaciju srca i šest jetre. Dvoje djece čeka transplantaciju pluća, dok su tri maloljetna pacijenta na listi čekanja za transplantaciju jetre.

Jedna od pacijentkinja, Sandra Filipović, za “Vijesti” je kazala da je već dvije i po godine na dijalizi i to tri puta sedmično, po četiri do četiri i po sata. Poručila je da hemodijaliza nije način liječenja već preživljavanja, te da pacijenti u Hrvatskoj na ovoj vrsti zdravstvene njege ostaju svega dva mjeseca. Ona je podnijela tužbu Upravnom sudu, tvrdeći da Klinički centar (KC) krši Zakon o zdravstvenom osiguranju i Pravilnik o načinu i postupku upućivanja pacijenata na liječenje u inostranstvo.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nedavno je kazala na konferenciji za medije da je problem liste čekanja na transplantacije prisutan odranije i da je zbog epidemije postao složeniji.

“Težićemo da na kvalitetan način što je prije moguće riješimo ovaj problem”, kazala je ona.

Bonus video: