"institucije da postupaju savjesno, uzimajući u obzir sve činjenice"

Đukanović pomilovao Boškovića, Ministarstvo se ogradilo od takve odluke

Iz Ministarstva su kazali da Bošković 17. juna nije uhapšen zbog nelegalne sječe drva, kako se spekulisalo u javnosti, već zbog nepoštovanja pravosnažnih sudskih odluka i zakona

35593 pregleda 250 reakcija 110 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pomilovao je samohranog oca dvoje djece Tomaša Boškovića, saopštili su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, navodeći da se ograđuju od takve odluke.

Iz Ministarstva su u reagovanju na odluku o pomilovanju Boškovića naveli da sve institucije, pa i Predsjednik države, prilikom donošenja odluka moraju da postupaju savjesno, uzimajući u obzir sve činjenice i okolnosti slučaja.

Bošković je uhapšen 17. juna ove godine po rješenju izvršnog sudije Osnovnog suda u Podgorici i sproveden na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 30 dana, zbog odbijanja da postupi po pravosnažnoj i izvršnoj sudskoj presudi, kojom mu je naloženo da majci djece omogući nesmetano održavanje ličnog kontakta sa maloljetnom djecom.

Iz Ministarstva su kazali da se nadaju da je Đukanović bio upoznat sa svim činjenicama prilikom pomilovanja Boškovića i njegovog oslobađanja od izvršenja preostale zatvorske kazne.

Oni su iskazali snažnu podršku žrtvama porodičnog nasilja i naveli da se ograđuju od takvih odluka predsjednika države.

Iz Ministarstva su pozvali sve građane da poštuju sudske odluke i naglasili da Bošković, shodno pravosnažnoj sudskoj presudi, mora da omogući maloljetnoj djeci da se viđaju sa majkom O.B.

Iz tog Vladinog resora poručili su da će uvijek biti na strani pravde i pravičnosti, na strani žrtava nasilja, a posebno na strani djece koja su budućnost Crne Gore i zaslužuju odrastanje u nenasilnom okruženju.

“Prethodnih sedmica bili smo svjedoci događaja koji su uznemirili crnogorsku javnost, a odnose se na postupanje institucija prema porodici Bošković i izlaganje maloljetne djece javnosti putem medija i društvenih mreža”, navodi se u reagovanju.

Iz Ministarstva su kazali da takvo ponašanje mogu okarakterisati samo kao zloupotrebu i kršenje osnovnih prava djece.

Prema njihovim riječima, taj slučaj predstavlja još jedan dokaz da u funkcionisanju sistema postoje ozbiljni problemi naslijeđeni iz vremena prethodnog režima.

Sa tim problemima, kako su rekli iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, svakodnevno se suočavaju i ulažu nemjerljive napore kako bi oni bili riješeni, a sve u cilju obezbjeđivanja boljih uslova života građana.

“U prilog tome govori i to što je Ministarstvo pristupilo analizi procedura koje se odnose na postupke prinudnog izvršenja sudskih odluka u kojima mogu učestvovati maloljetna djeca ili koja se mogu odnositi na maloljetnu djecu”, navodi se u reagovanju.

Iz Ministarstva su istakli da su pokrenuti disciplinski postupci protiv svih zaposlenih Centra za socijalni rad Podgorica koji su učestvovali, ili su bili dužni da učestvuju u slučaju porodice Bošković.

Osim toga, kako su kazali, Upravni odbor Centra za socijalni rad Podgorica pokrenuo je disciplinski postupak protiv direktorice Centra.

U reagovanju Ministarstva navodi se da je važno istaći da je distribucijom snimaka malodobne djece prekršen Krivični zakonik, koji predviđa novčanu ili zatvorsku kaznu za svako neovlašćeno snimanje neke osobe i pokazivanje tog snimka trećem licu, direktno ugrožavajući privatnost, sigurnost i bezbijednost djece.

“Pozivamo svakog pojedinca da u sličnim situacijama, vodeći se načelom postupanja u najboljem interesu djeteta, snimke, fotografije ili bilo koji sličan materijal dostavi Direktoratu za socijalnu i dječju zaštitu Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kako bismo adekvatno reagovali, štiteći interese i privatnost djece”, kaže se u reagovanju.

Iz Ministarstva su kazali da bi korake koje su u ovom slučaju preduzeli kao nadležni resor, preduzeli i da su snimci dostavljeni samo navedenom Direktoratu, a na taj način bi djeca bila zaštićena.

Iz Ministarstva su u reagovanju iznijeli informacije koje su, kako su naveli, u slučaju porodice Bošković, utvrđene u sudskim postupcima i provjerene radom na terenu.

Oni su napomenuli da određene činjenice zbog zaštite ličnih podataka porodice ne smiju biti iznijete u javnost.

Iz Ministarstva su kazali da Bošković 17. juna nije uhapšen zbog nelegalne sječe drva, kako se spekulisalo u javnosti, već zbog nepoštovanja pravosnažnih sudskih odluka i zakona.

“T.B. je odbijao da postupi po odluci suda, odnosno da majci omogući viđanje s djecom, pa mu je sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 dana. Tada je imenovani, kako ne bi bio lišen slobode, pristao da sarađuje i omogućio da se djeca vide sa majkom”, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je Bošković kasnije ponovo odbijao da postupi po odluci suda, da je donijeto novo rješenje i da mu je u novembru prošle godine izreknuta nova kazna zatvora.

“Od tada do 17. juna ove godine, sud je od oca tražio da omogući djeci da ostvare svoja prava”, piše u reagovanju.

Iz Ministarstva su kazali da dio javnosti nije uzeo u obzir da je Bošković pravosnažno osuđen za nasilje u porodici, odnosno nasilje nad majkom svoje djece, čemu su djeca i prisustvovala.

S tim u vezi, kako su naveli, majka je u toku sudskog postupka u više navrata naglasila da je upravo nasilničko ponašanje Boškovića bio opredjeljujući razlog da napusti bračnu zajednicu, i da je napustila nasilnog supruga, a ne djecu.

Iz Ministarstva su kazali da činjenica da je sud djecu povjerio ocu ne smije da bude razlog da djeca nemaju kontakt sa majkom.

U konkretnom slučaju, kako su rekli, majka nije imala kontakt sa djecom sedam mjeseci, što su potvrdili i sudski organi.

Prema njihovim riječima, takvim ponašanjem, osim što se oglušio o odluku suda, roditelj je prekršio osnovna prava svoje djece i uskratio njihov kontakt sa majkom.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja kazali su da je nesporno da su u postupku prinudnog izvršenja sudske odluke učinjeni bitni propusti.

“Nejasno je da li su izvršenju prisustvovali izvršni sudija i sudski izvršitelj, koji bi mogli spriječiti izvršenje. Takođe, ostaje pod znakom pitanja i da li su postupajući policijski službenici pozvali sudiju i obavjestili je o situaciji na terenu”, piše u reagovanju.

Iz Ministarstva su rekli da su, u cilju ispravljanja te sistemske greške, zatražili da Sudski savjet, Osnovni sud u Podgorici i Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Uprava policije, preduzmu sve radnje iz svojih nadležnosti u cilju utvrđivanja odgovornosti svih lica uključenih u ovaj događaj.