Agonija trajala više od godinu: Putnike u Beranama više neće kupiti po ulicama

Agonija s Autobuskom stanicom, najprometnijom na sjeveru, je završena, jer je preduzeće “Viktorija ekspres” dobilo pravo zakupa kompletne imovine “Simon vojaža” na šest mjeseci

14732 pregleda 13 komentar(a)
Autobuska stanica u Beranama, Foto: Tufik Softić
Autobuska stanica u Beranama, Foto: Tufik Softić

Poslije agonije koja je trajala više od godinu zbog štrajka radnika, Autobuska stanica u Beranama, najprometnija na sjeveru Crne Gore, stavljena je u funkciju.

Stečajni upravnik i Privredni sud postigli su dogovor sa autoprevoznim preduzećem “Viktorija ekspres” o zakupu na šest mjeseci kompletne imovine preduzeća u stečaju “Simon vojaža”, kako bi se ostvarivao javni interes i pripremila konačna prodaja kompanije bez parcelisanja imovine.

Stečaj u “Simon vojažu” uveden je polovinom aprila, a stečajni upravnik Saša Zejak najavio je tada da je prioritet da se zbog javnog interesa sačuva djelatnost kompanije.

“Naš interes je interes grada i interes građana, prije svega onih koji koriste usluge prevoza”, rekao je vlasnik “Viktorije ekspres” Marko Babić.

On je kazao da svaki potez i svaku intervenciju rade isključivo uz saglasnost stečajnog upravnika.

“Sada kada smo stavili u funkciju Autobuska stanicu, očekujemo da nam se dozvoli i da obnovimo neke najvažnije linije koje je držao ‘Simon vojaž’, a to su linije prema Podgorici, Herceg Novom, Beogradu i Sarajevu”, kazao je Babić.

On je dodao da će vrlo brzo raditi i na vraćanju lokalnog međugradskog saobraćaja u ovom regionu, koji je odavno u potpunom kolapsu.

“Očekujemo sada da Ministarstvo kapitalnih investicija obavijesti sve preciznije da moraju da koriste peronske usluge autobuske stanice, a ne da nastavljaju da putnike kupe po ulicama”, rekao je Babić.

Prema njegovim riječima, preduzeće “Viktorija ekspres” samo gazduje imovinom, dok prevoznici svoja potraživanja koja imaju od “Simon vojaža” treba da naplaćuju iz stečajne mase kada se obavi konačna prodaja.

“Ono što im garantujemo u međuvremenu to je da ćemo im svaku prodatu kartu na biletarnici već sjutradan isplatiti. Možemo to da činimo sedmično ili mjesečno, ali moraju da ulaze u Autobuska stanicu. Očekujemo da ih na to primora i saobraćajna inspekcija”, kazao je Babić.

Iz SDT još nema nikakve informacije u kojoj je fazi predmet koji vode protiv vlasnika “Simon vojaža” Mehmeda Adrovića, visokog funkcionera DPS, protiv koga je krivičnu prijavu podnio suvlasnik iz Luksemburga Simon Bernard.

Beranska autoprevozna firma “Simon vojaž” ušla je u stečaj u aprilu, samo dva dana prije nego je bila najavljena segmentirana prodaja preko izvršitelja, a stečajni upravnik Saša Zejak predložio je prodaju cjelokupne imovine.

On je ranije kazao “Vijestima” da se radi o firmi koja ima “posebnu socijalnu dimenziju i društveni značaj“.

“’Simon vojaž’ ima dobar imidž. Od javnog interesa je i ne bi bilo dobro da se prodaje segmentirano. Mene je izvršitelj obavijestio da je na moj zahtjev prekinuo postupak prodaje segmentirano“, rekao je tada Zejak.

On je objasnio da je već popisana imovina koja je knjigovodstveno vrijedna manje nego što su obaveze.

“Knjigovodstveno imovina ‘Simon vojaža’ vrijedna je 2.178.583 eura, dok su obaveze prema dužnicima 2.458.443 eura. Stvarno stanje biće utvrđeno tokom izrade liste potraživanja“, kazao je Zejak.

On je konstatovao da firma ne obavlja djelatnost, a da je posljednje četiri godine radila sa gubitkom, da je prezadužena i da ne postoji mogućnost reorganizacije.

“Najbolje rješenje bi bilo nastavak poslovanja kroz ulaganja“, rekao je Zejak.

Sprečavanjem prodaje autobuske stanice tada su bili zadovoljni i radnici ‘Simon vojaža’, koji štrajkuju već više od godinu.

“Ovako se možemo nadati da će cjelokupna imovina biti prodata nekom ko će uložiti novac i nastaviti djelatnost“, rekao je prestavnik radnika Nenad Radičević.

Da je stečaj nepopularno, ali u ovom trenutku za ‘Simon vojaž’ jedino zakonsko i ispravno rješenje, ranije je ocijenio i rukovodilac kancelarije za zaštitu prava zaposlenih Saveza sindikata Crne Gore Goran Ćulafić.

Prema njegovim riječima, stečaj predstavlja nužno zlo u ovom trenutku, jer se ne zna koliko tačno ima povjerilaca i kolika su potraživanja.

“Mi ne znamo da li će radnici moći da se naplate, dok ne utvrdimo preko Direkcije za nekretnine čija je zemlja na autobuskoj stanici i čija je autobuska. Čiji su autobusi? Sve je to pitanje nakon što je protiv jednog od vlasnika drugi suvlasnik iz inostranstva podnio krivičnu prijavu“, kazao je Ćulafić.

On je tada izrazio i sumnju da “u toj stvari nisu čista posla“.

“Skoro će puna godina od kada su radnici započeli štrajk u ovom preduzeću i ukazali na brojne nezakonitosti. Šta se desilo u međuvremenu? Ovako dugo ćutanje ukazuje na to da posla nisu čista“, rekao je Ćulafić.

Radnici su tada kazali da je državljanin Luksemburga Simon Bernard, podnoseći krivičnu prijavu, doveo u pitanje vlasništvo Mehmeda Adrovića u “Simon vojažu”. Tu krivičnu prijavu, nakon početnih izviđajnih radnji, preuzelo je Specijalno državno tužilaštvo. U krivičnoj prijavi piše da su se u radnjama Adrovića stekla sva obilježja krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlašćenja u privredi, falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, utaja poreza i doprinosa, lažni bilans, dok se u radnjama njegove supruge Dalise Adrović stiče krivično djelo faslifikovanje isprave.

Tehnički pregled na Rudešu temeljno rasturen

Preduzeće “Simon vojaž” odavno je u agoniji, a pravi haos u autobuskom saobraćaju kroz Berane nastao je u maju prošle godine kada su radnici, kojima se duguju plate za tri godine, stupili u generalni štrajk.

Taj štrajk se, nakon promjene vlasti na državnom nivou, završio uvođenjem stečaja.

Jedan broj radnika ostao je da radi kroz stečaj, dok će još njih po potrebi angažovati zakupac imovine do konačne prodaje. Kako se moglo čuti od njih, stečaj i zakup uvedeni su u posljednjem trenutku, jer je imovina počela nemilosrdno da se krade.

Tako je, kažu zakupci, tehnički pregled, koji se nalazio na Rudešu i bio među najsavremenijima, temeljno rasturen.

Sada su kapije autobuske stanice u Beranama ponovo otvorene, a zakupci su uredili prostor i doveli svaki detalj u red.

Bonus video: