Podgorički taksisti negoduju zbog uručenih naloga

Najmanja kazna za neovjereni cjenovnik za pravno lice 1.500, a za odgovorno 800 eura
0 komentar(a)
Taxi PG, Foto: Arhiva Vijesti
Taxi PG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.11.2017. 14:55h

Auto-taksi prevoznicima koji poslovanje obavljaju u glavnom gradu, posljednjih dana izdato je nekoliko prekršajnih naloga zbog neovjerenog cjenovnika i neposjedovanja putnih naloga. Zbog toga su nezadovoljni u Uniji taksi prevoznika Podgorice, kao i uniji na nivou Crne Gore, koja je u postupku registracije.

Objasnili su da cjenovnik treba da ovjeri Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, ali da su iz te gradske službe istakli da to neće raditi, dok od Ministarstva saobraćaja i pomorstva ne dobiju uputstva.

“Kao i dok se ne propiše maksimalna i minimalna cijena prevoza. Nadležno ministarstvo još nije objavilo obrazac cjenovnika, a propisana minimalna kazna za neovjereni za pravno lice je 1.500 eura, a za odgovorno 800”, objasnili su iz Unije.

Istakli su da im nije jasno kako predmet inspekcijskog nadzora može biti cjenovnik, odnosno ovjera, kada još nije propisan obrazac.

“Ističemo da je Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju, a koji se primjenjuje od 8. novembra, predviđeno da auto-taksi prevoznik predlaže cjenovnik usluga, koji mora da bude ovjeren i od Sekretarijata, dok obrazac istog tog cjenovnika, propisuje Ministarstvo saobraćaja”, saopštili su iz Unije.

Taksiste, tvrde, kažnjavaju i zbog neposjedovanja putnog naloga, a koji po pozitivnopravnim propisima nije potreban za auto-taksi prevoznike.

“Po zakonu, putni nalog nije potreban za auto-taksi prevoz. Pravilnikom o obrascu putnog naloga, načinu njegovog izdavanja i vođenju evidencije, propisano je da se ne primjenjuje na auto-taksi prevoz”, istakli su iz Unije. Izrečenim kaznama se, smatraju, ne postiže cilj koji bi trebalo da ostvari inspekcijski nadzor.

Bonus video: