Utvrdili lokacije za gradnju kanalizacije

U kolašinskoj lokalnoj upravi tvrde da počinju da rješavaju ogoromne probleme

3335 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iako za sada još samo “na papirima”, u kolašinskoj lokalnoj upravi tvrde da počinju da rješavaju ogoromne probleme s kanalizacionom mrežom za komunalne vode.

Utvrđeni su predlozi dvije odluke – o određivanju lokacije za izgradnju kanalizacione mreže, kao i priključnoj infrastrukturi za Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV).

Iz lokalne uprave ocjenjuju da je postojeća stanje prikupljanja, odvođenja i tretmana otpadnih voda nezadovoljavajuće.

“Samo mali dio Kolašina je priključen na kanalizaciju. Ruralni dio i tri četvrtine grada i dalje koriste septičke jame s propusnim dnom ili zidovima. Kanlizacioni sistem je izgrađen, uglavnom, u okolini centralnog gradskog trga. Procijenjeni broj stanovnika s priključcima na kanalizacionu mrežu je 850, što je oko 8,5 odsto. To je svega 275 kanalizacionih priključaka”, kažu u Opštini.

Prema procjeni lokalne uprave, na području kolašinske opštine je oko 1.300 septičkih jama od kojih je čak 95 odsto vodopropusno.

Otpadne vode iz kanalizacionog sistema u Kolašinu, decenijama se ispuštaju direktno u dvije “lagune”, koje su svega 25 metara udaljene od rijeke Tare.

Proširenje kolašinske kanalizacione mreže treba da počne priključenjem osnovnih gradskih institucija na kanlizaciju.

Među njima su Dom zdravlja, Centar za kulturu, Pošta, pijaca... Nekoliko kolektora trebalo bi da se gradi u ulicama Dunje Đokić, Boška Rašovića, Mirka Vešovića, Breze...

Izgradnja PPOV predviđena je u Bakovićima.

To postrojenje u opštinskim strateškim planovima je više od deceniju.

D. Š.

"Otpadne vode iz kanalizacionog sistema u Kolašinu, decenijama se ispuštaju direktno u dvije 'lagune', koje su svega 25 metara udaljene od rijeke Tare"

Bonus video: