Međunarodna konferencija Caritasa u Baru: Podržimo socijalna preduzeća

Vrijednost projekta je 131.270 eura, od čega EU finansira 99.883 eura
333 pregleda 0 komentar(a)
Konferencija Bar, Foto: Radomir Petrić
Konferencija Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 20.11.2017. 14:23h

Caritas Barske nadbiskupije i Udruženje paraplegičara Bar održali su međunarodnu konferenciju ”Socijalno preduzetništvo u Crnoj Gori i BiH: mogućnosti i izazovi” u hotelu “Berane”, kojom su nastavili projekat prekogranične saradnje O.P.T.I.O.N. - "Prevazilaženje predrasuda i promocija novih alata za profesionalnu integraciju osobasa sa invaliditetom u CrnojGori i BiH".

Na skupu su predstavnici organizacija civilnog društva, institucija i osobe sa invaliditetima (OSI) razmijenili iskustva o radnoj i socijalnoj integraciji OSI i konceptu socijalnog preduzetništva u prekograničnom području dvije države.

"Predstavljena su socijalna preduzeća uspostavljena u okviru projekta –mostarski “VedriMO”, specijalizovano za plasteničku proizvodnju povrća, te beranski “SCRIPT Berane” koje se bavi digitalnom štampom i fotokopiranjem. U početnoj fazi, ova dva socijalna preduzeća zaposlila su šest OSI. Zaključeno je da postoji potreba za daljim informisanjem šire javnosti o potencijalu socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva. Sredstva koja su na raspolaganju za inicijative socijalnog preduzetništva su limitirana i treba osigurati dodatna, za početna ulaganja u socijalno preduzetništvo", rekao je koordinator projekta Marko Đelović.

“O.P.T.I.O.N.” finansira EU kroz IPA i Program prekogranične saradnje BiH-Crna Gora. Vrijednost projekta je 131.270 eura, od čega EU finansira 99.883 eura, a sprovode ga Caritas Barske Nadbiskupije sa Udruženjem paraplegičara Bar u Crnoj Gori, te Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh", Caritas BiH i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II" u BiH.

Bonus video: