Sekulović prekrižio Miloševića

Nema pojašnjenja zbog čega je državni sekretar ostao bez zaduženja u MUP-u

75543 pregleda 191 reakcija 60 komentar(a)
Sekulović, Foto: Boris Pejović
Sekulović, Foto: Boris Pejović

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović prošle sedmice dopisom je obavijestio vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina – da će ubuduće isključivo on biti zadužen za kontrolu rada UP, saznaju “Vijesti”.

U dopisu Sekulović nije dostavio pojašnjenje zbog čega je on preuzeo i obavljanje tog posla, za koji je od 10. decembra prošle godine, zvanično bio zadužen državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Rade Milošević.

“Nemam komentar”, kazao je Milošević “Vijestima”, ne želeći da otkrije razloge zbog kojih je došlo do mimoilaženja s prvim čovjekom MUP-a.

Milošević
Miloševićfoto: SAVO PRELEVIC

“Vijesti” su juče poslale dopis i Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali iz te institucije do sinoć nijesu odgovorili zbog čega je došlo do promjene i da li se ministar možda zbog nezadovoljstva radom sekretara Miloševića odlučio na takav potez.

Na sajtu Vlade i dalje piše da je Milošević – državni sekretar za kontrolu rada Uprave policije u MUP-u, ali od početka rada novog rukovodstva nije bilo jasno na osnovu kojeg zakonskog rješenja ili Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji je njemu dodijeljena ta funkcija.

Ni u novom Zakonu o unutrašnjim poslovima nije navedena ta pozicija, ali u članu 14 jasno piše da je “policija operativno nezavisna od Ministarstva i drugih organa državne uprave”.

Članom 189 u dijelu kontrole i nadzora rada Uprave policije piše da se ona obezbjeđuje “parlamentarnom, građanskom i unutrašnjom kontrolom, kao i od strane Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore”...

Nemam komentar, kazao je Milošević “Vijestima”, ne želeći da otkrije razloge zbog kojih je došlo do mimoilaženja s prvim čovjekom MUP-a

Nakon što je Vlada imenovala Miloševića za državnog sekretara zaduženog za kontrolu rada UP, on je najavio da će “prioritet u radu biti da se Uprava policije pripoji MUP-u i da se ide u smjeru da se što prije reformiše Specijalni policijski tim i formira novi”...

Tokom polugodišnjeg rada, Milošević se ponajviše bavio tenderima, kontrolom trošenja novca, ali je i u vrijeme lokalnih izbora u Nikšiću bio na čelu Operativnog tima za kontrolu izbornog procesa u tom gradu.

“Vijesti” su juče poslale dopis i Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali iz te institucije do sinoć nijesu odgovorili zbog čega je došlo do promjene i da li se ministar možda zbog nezadovoljstva radom sekretara Miloševića odlučio na takav potez”...

Milošević je tokom vrućih izbornih dana u Nikšiću bio zadužen za praćenje i kontrolu postupanja policije, te sprečavanjem eventualne zloupotrebe – kupovine glasova tokom izbornog procesa u tom gradu.

Ministar Sekulović prošle sedmice, na sjedici Vlade, određen je da preuzme i poziciju rukovodioca Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, nakon što je dosadašnji ministar Vladimir Leposavić smijenjen 17. juna zbog sporne izjave o genocidu u Srebrenici.

Bonus video: