Mitrović: Pronaći najbolji modalitet za realizaciju ideje o izgradnji regionalnog reciklažnog centra

Učesnici sastanka saglasni da se opštine suočavaju sa velikim problemom upravljanja otpadom i podržali inicijativu za izgradnju regionalnog reciklažnog centra

4704 pregleda 2 komentar(a)
Foto: cgnews.me
Foto: cgnews.me

Izgradnja regionalnog reciklažnog centra jedan je od načina rješavanja problema upravljanja otpadom. Da je njegova izgradnja neophodna usaglasili su se danas predstavnici sedam opština na sastanku sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratkom Mitrovićem.

Učesnici sastanka su saglasni da se opštine suočavaju sa velikim problemom upravljanja otpadom i podržali inicijativu za izgradnju regionalnog reciklažnog centra.

"Konstatovano je da je prvi korak u tom pravcu izrada studije u kojoj bi se jasno definisali osnovni parametri bitni za realizaciju ovog velikog i kompleksnog projekta, kao što su količina otpada, udaljenost od opština i troškovi transporta, tehnologija koja bi se koristila prilikom obrade otpada, kao i potrebna finansijska sredstva", saopšteno je nakon sastanka.

Mitrović je, prenosi CGNews, izjavio da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma što prije, u saradnji sa opštinama i stručnim konsultantima, otpočeti izradu studije izvodljivosti i formirati Komisiju sa zadatkom da se pronađu najbolji modaliteti za realizaciju ideje o izgradnji regionalnog reciklažnog centra.

Sastanaku koji je organizovao predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević prisustvovali su i Igor Jovanović i Dušan Bugarin iz Direktorata za ekologiju MEPPU, predsjednici opština Žabljak, Šavnik, Plužine i Tivat, Veselin Vukićević, Jugoslav Jakić, Mijuško Bajagić i Željko Komnenović, potpredsjednik Opštine Kotor, Siniša Kovačević, sekretarka Sekretarijata za zaštitu prirode i kulturne baštine Opštine Kotor, Bojana Petković, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi, Dejan Radonić i direktor D.O.O. “Čistoća” iz Herceg Novog, Vasilije Seferović. Sastanku su prisustvovali I predstavnici NVO sektora.

Bonus video: