Bijelo Polje: Predstavljene mjere za podsticaj poljoprivredne proizvodnje

“Očekujem punu saradnju sa vaše strane, naravno, imaćete i podršku i od lokalne samouprave, a računajte i sa naše strane aktivnost, da zajedničkim snagama, sve ove mjere sprovedemo do kraja ove godine", kazao je Veličković

5286 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MPŠV
Foto: MPŠV

Bjelopoljski poljoprivredni proizvođači, vlasnici mikro i malih preduzeća, kao i svi zainteresovani građani danas su imali priliku da saznaju o uslovima i kriterijuma pod kojima mogu konkurisati za neku od ponuđenih mjera u okviru IPARD a II 2014-2020. godine.

Mjere za podršku investicijama za razvoj ruralnog turizma, u sklopu Programa razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u sklopu programa razvoja poljoprivrednih i ruralnih područja Crne Gore u Sali Centra za kulturu prestavili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Državni sekretar Nebojša Veličković je objasnio da je javni poziv koji je nedavno objavljen, samo jedan u nizu koji se očekuje do kraja godine,a koji se odnosi i na druge agrobudžetske mjere.

“Pozivamo sve zainteresovane poljoprivrednike da se prijavljuju ne samo na javne pozive već i za neku od 60 podsticajnih mjera koje bi trebalo da se nađu u okviru ovogodišnjeg Agrobudžeta”, kazao je Veličković.

Veličković je objasnio da će administracija resornog ministarsta u uslovima kada za realizaciju budžeta imamo samo pola godine, izaći su u susret svim proizvođačima koji budu aplicirali za bilo koju agrobudžetsku mjeru,te da će ako budu ispunjavali uslove ostvariti pravo na podršku.

“Očekujem punu saradnju sa vaše strane, naravno, imaćete i podršku i od lokalne samouprave, a računajte i sa naše strane aktivnost, da zajedničkim snagama, sve ove mjere sprovedemo do kraja ove godine. Stojimo vam na raspolaganju, očekujte agrobudžetske mjere i javne pozive, aplicirajte, jer nama i jeste interes, da svi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, koji investiraju, iskoriste sredstva, i da svaki euro predviđen iz Agrobudžeta, bude našao mjesto kod poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede savim sigurno će, u ovakvim uslovima kada imamo samo pola godine za realizaciju budžeta, odgovoriti ovom izazovu, ovom zadatku i, svi oni poljoprivredni proizvođači koji budu aplicirali za bilo koju agrobudžetku mjeru, i ispunili kriterijume, ostvariti pravo na podršku”, kazao je on dodajući da zajedničkim snagama sve mjere mogu biti sprovedene do kraja godine.

Enes Đokaj je kazao da korisnici podrške mogu biti samo fizička lica, kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva, upisani u registar poljoprivrednih proizvođača i pod uslovima, da se investicija realizuje isključivo u ruralnim područjima i na 600 metara nadmorske visine.

“Prvi Javni poziv za dodjelu sredstava podrške za Mjeru 7 "Diverzifikacija gazdinstva i razvoj poslovanja", odnosi se na Podršku investicijama za razvoj ruralnog turizma, Programa razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore, u okviru IPARD-a II 2014-2020, i podsjetio, ko su korisnici sredstava iz ovog Programa”, kazao je on.

Pojasnio je da su druga vrsta korisnika mikro i mala pravna lica u skladu sa važećim zakonom o računovodstvu, koja su osnovana ili posluju u ruralnim područjima,pod uslovom da se investicija realizuje isključivo u ruralnim područjima, takođe iznad 600 metara nadmorske visine, dok su treća mikro i mala pravna lica, osnovana izvan ruralnih područja a pod uslovom da se investicija reralizuje isključivo u ruralnim područjima, iznad 600 metara nadmorske visine..

Bonus video: