"POTREBNA BOLJA koordinacijA i saradnjA"

Udruženje Roditelji: Prekinuti sa prepucavanjima i odlučivati u skladu sa interesima djece

"Ne zaboravimo da djeca imaju pravo na oba roditelja, da moraju biti zaštićena od svih vidova nasilja, kao i da su partneri roditelji i onda kada partneri prestanu da budu"

6229 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Udruženje Roditelji
Foto: Udruženje Roditelji

Udruženje Roditelji pridružilo se protestu nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima i zaštitom od nasilja u porodici zbog odluke o pomilovanju samohranog oca koji je, kako je saopšteno, godinama odbijao da dozvoli majci da gleda djecu koja su njemu povjerena na starateljstvo.

"Udruženje poziva nadležne institucije sistema da prekinu sa međusobnim prepucavanjima i da u svakom momentu budu svjesni toga da se odluke koje se tiču djece u Crnoj Gori moraju donositi isključivo u interesu djece, a u skladu sa važećim propisima i međunarodnim dokumentima", navodi se u saopštenju Udruženje Roditelji.

Podsjetili su da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio prošle sedmice odluku, na osnovu mišljenja Ministarstva pravde i ljudskih prava, te da se nakon toga od nje ogradilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

"Nije jasno da li su odluka Predsjednika i Mišljenje Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava uvažili stavove i preporuke stručnih radnika koji moraju biti do detalja upućeni u dešavanja u ovoj porodici? Osim toga pitamo se kakva se poruka ovakvim odlučivanjem šalje svim onim roditeljima koji se ogluše o odluke sudova i sudske presude, i ne dozvoljavaju drugom roditelju da gleda sopstvenu djecu. Da li se ovom odlukom ohrabruju roditelji da mogu raditi mimo zakona, i zbog toga budu pomilovani? Moramo se zapitati i kako ovakve odluke utiču na djecu koja žive u izuzetno složenoj životnoj situaciji, a nedavno su doživjela nasilje i od institucija i javnosti. Da li je ovaj slučaj riješen u njihovom najboljem interesu ili smo se vratili na početak nakon kojeg će im se ponovo dešavati mučne scene", saopšteno je.

Dodaju da su vjerovali da će ovaj slučaj, u nastavku imati pravdeniji scenario, ali da se to nije dogodilo..

"Zbog svega navedenog, molimo nadležne da u narednom periodu imaju bolju koordinaciju i saradnju i donose odluke kako bi ovoj i svakoj porodici koja se nađe u sličnoj situaciji bila obezbijeđena kvalitetna i pravedna podrška, u skladu s važećim propisima. Ne zaboravimo da djeca imaju pravo na oba roditelja, da moraju biti zaštićena od svih vidova nasilja, kao i da su partneri roditelji i onda kada partneri prestanu da budu", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas