"Jačanje, povjerenje i saradnja u oblikovanju sigurne i prosperitetne budućnosti"

Otvorena Ljetnja škola za mlade diplomate Gavro Vuković

„Na internet platformi će u narednim danima više od njih 70 svakodnevno pratiti predavanja i razgovarati o temama koje ih povezuju, iako se nalaze u 30 različitih zemalja svijeta“, navodi se u saopštenju

9425 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Četrnaesto izdanje Ljetnje škole za mlade diplomate Gavro Vuković, pod nazivom Jačanje, povjerenje i saradnja u oblikovanju sigurne i prosperitetne budućnosti, zvanično je otvoreno danas u online formatu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) kazali su da zdravstvena kriza uzrokovana pandemijom COVID 19 nije prekinula tradiciju, već je program namijenjen mladim diplomatama preselila u online svijet.

„Na internet platformi će u narednim danima više od njih 70 svakodnevno pratiti predavanja i razgovarati o temama koje ih povezuju, iako se nalaze u 30 različitih zemalja svijeta. Na taj način će usvajati vještine diplomatije, istovremeno ostvarujući kontakte i prijateljstva koja su važan segment buduće karijere“, navodi se u saopštenju.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, podsjetila je da je do sada Ljetnju školu pohađalo više od 500 alumnista iz gotovo 80 zemalja.

Srzentić
Srzentićfoto: Vlada Crne Gore

Ona je kazala da zbog toga ova inicijativa predstavlja jedinstven međunarodni događaj koji, osim što Crnu Goru povezuje sa svijetom, nadgrađuje znanja mladih diplomata koji će sjutra oblikovati budućnost.

Srzentić je, govoreći o izazovima pandemije, navela da „nijedna zemlja nije kadra da im se samostalno suprotstavi.

„Ljetnja škola će omogućiti da podijelimo znanja koja se odnose na digitalnu transformaciju i načine zahvaljujući kojima se možemo povezati. Takođe, ona će istovremeno predstavljati prostor za diskusiju o tome da li posjedujemo odgovarajuća znanja i vještine da se suočimo sa novim izazovima“, navela je Srzentić.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, poručila je učesnicima Ljetnje škole da su oni ambasadori bolje budućnosti, koji će kreirati zdraviji i bezbjedniji svijet trudeći se da izgrade otporna društva, već sada učestvujući u rješavanju zajedničkih izazova.

Ona je kazala da je čvrst osnov za to Agenda 2030 i 17 ciljeva održivog razvoja – jedini univerzalni plan koji povezuje sve države i građane širom planete, i da je uvjerena da će mlade diplomate koje je ta škola okupila doprinijeti uspjehu i jačati posvećenost država tim ciljevima.

Gašparikova
Gašparikovafoto: Vlada Crne Gore

„Kako je pandemija izazvala društvenu i ekonomsku krizu, mi moramo ohrabriti i inspirisati novu generaciju međunarodnih lidera koji imaju pozitivan odnos prema svijetu. Svijet treba jačati i oplemeniti povjerenjem i saradnjom, koji će nam donijeti bezbjednost, napredak i razumijevanje među ljudima”, poručila je Gašparikova.

Predsjednik Opštine Berane, Tihomir Bogavac, govorio je o Gavru Vukoviću, ministru vanjskih poslova Crne Gore po kojem škola nosi ime.

„On je primjer kako se čuva i pronosi slavno ime Crne Gore, poštujući državnost i sve ono što ona predstavlja“, rekao je Bogavac, i pozvao polaznike da baštine vrijednosti koje će im omogućiti da budu dostojni reprezenti svoje države i naroda.

„Biću ponosan što će u vašim biografijama ostati trag da ste u našoj Crnoj Gori učvrstili svoje korake na putu usvajanja standarda savremene diplomatije“, kazao je Bogavac.

Navodi se da su, na otvaranju Ljetnje škole govorili ambasador Mirsad Bibović koji je u ime MVP podsjetio na značaj projekta Ljetnje škole koji predstavlja svojevrsnu investiciju za budućnost, kao i princ Nikola Petrović Njegoš koji je posebno naglasio ulogu diplomatije u očuvanju životne sredine.

„Partner u organizaciji događaja još od 2008. godine je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, a od ove godine organizaciju Škole je podržalo i NATO Odjeljenje za javnu diplomatiju“, kazali su iz MVP.

Program Ljetnje škole koji obuvata različite teme iz oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa trajaće do 9. jula.

Preporučujemo za Vas