Povratna vozna karta za bicikl osam eura, u Željeznici tvrde da je cijena realna

Vozna karta od Glavnog grada do primorja košta 2,3 eura, dok je za dvotočkaša gotovo duplo skuplja

46229 pregleda 608 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Novosađanin Sveto Živković nedavno je ušao u voz na relaciji Podgorica - Bar i kartu za sebe platio 2,3 eura, dok je za doplatnu za bicikl izdvojio još četiri eura.

To isto mu se desilo i u povratku istog dana, odnosno za bicikl je platio ukupno osam, a za sebe 4,60 eura.

Usluga prevoza bicikala u vozu u zemljama regiona i do četiri puta je jeftinija - u Srbiji je 100 dinara (0,85€) za cijeli dan, a u Sloveniji euro i po.

Iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) još 2018. godine kazali su “Vijestima” da je cijena prevoza bicikla određena putničkom tarifom iz 2008. godine, u dijelu koji se odnosi na prevoz prtljaga, a za koji se cijena formira na osnovu težine.

Međutim, tada su rekli i da “rade na izradi nove tarife, tako da je u planu i razmatranje cijena prevoza bicikla”.

Živković je “Vijestima” kazao da je neprijatno bio iznenađen kada je 14. juna morao da plati osam eura za bicikl u vozu na relaciji Podgorica - Bar - Podgorica, navodeći da smatra da je to preskupo.

Rekao je i da za dvotočkaša u vozu nije imao obezbijeđen prostor, zbog čega je stalno morao da motri na bicikl.

Za sebe kaže da je pasionirani biciklista, da želi mnoge destinacije u našoj državi da obiđe na dvotočkašu i da zato ne razumije - zbog čega je ta usluga toliko skupa, pogotovo u zemlji koja je turistička destinacija i ekološka država.

Sveto Živković
Sveto Živkovićfoto: Borko Ždero

“Znači, doplatna karta za bicikliste skoro duplo skuplja od one za građane. To nema nigdje, primjera radi u Sloveniji košta 1,5 eura, u Srbiji je 100 dinara i važi za cijeli dan. Ovdje su mu rekli da važi za čitav dan, otišao sam iz Podgorice za Bar prvo, međutim u povratku su mi opet naplatili doplatnu kartu za bicikl četiri eura”, istakao je Živković.

Istakao je da nigdje na internetu nije mogao da nađe pravilnik na osnovu kojeg su mu dva puta naplatili po četiri eura.

“Posebno je problematično što je to toliki iznos. U Sloveniji, koja ima mnogo veći standard od Crne Gore je ta karta euro i po. Da ne govorim o tome da je tamo infrastruktura za bicikliste sjajna, vozovi su novi, imaju posebna mjesta za dvotočkaše. Ovdje mi je dvotočkaš bio u prostoru kojim prolaze putnici, morao sam stalno da ga pazim. Tu, da se razumijemo, kondukteri nisu ništa krivi”, naveo je Živković.

Iz ŽPCG sodgovorili su “Vijestima” da su putničkom tarifom definisane cijene prevoza putnika i stvari (prtljaga).

“Tako da cijena prevoza bicikla mase do 20 kilograma iznosi četiri eura za jedno putovanje”, naveli su iz ŽPCG.

Istakli su da trenutno nije u planu pojeftinjenje prevoznih troškova za bicikla: “Jer smatramo da je cijena realna i adekvatna prevoznoj usluzi”.

“Što se tiče prostora za smještaj bicikla, tu su nam mogućnosti različite, zavisno od tipa voza koji saobraća. Kod elektromotornih vozova ima dovoljno mjesta za smještaj bicikla u prtljažniku, dok kod CAF vozova i klasičnih garnitura (vagona) ima samo par mjesta za smještaj i prevoz bicikala”, tvrde iz tog državnog preduzeća.

Živković je kazao da namjerava da biciklom obiđe mnoge destinacije u Crnoj Gori, na primorju, na sjeveru.

“U planu mi je da pođem do Bijelog Polja, da posjetim i Đalovića pećinu. Na Durmitoru ima odlična staza za bicikliste i tamo ću otići. Ne znam, pretpostavljam da ima dosta mladih ljudi, koji su biciklisti, a koji bi itekako željeli da voze na mnogim destinacijama svoje dvotočkaše, da pođu vozom, ali kako s ovim cijenama da ih privuku”, navodi Živković.

Zvanični zahtjevi

I biciklisti iz Crne Gore su dosta puta upozoravali da je ta cijena previsoka.

Iz Nevladine organizacije Biciklo.me, 2016. godine uputili su Željeznici i zvanično zahtjev za izmjene cjenovnika.

“Zbog čestih žalbi biciklista na cijenu za voženje bicikla željeznicom, koja iznosi četiri eura, prije dvije godine smo pokrenuli inicijativu za njeno smanjenje. Zbog personalnih promjena u ŽPCG do danas to nijesmo uspjeli realizovati. Čeka se izrada nove tarife za koju ne znamo kada će stupiti na snagu”, kazao je „Vijestima“ Dejan Tofčević u junu 2018. godine.

Ilustrujući koliko je prevoz bicikla, u odnosu na Crnu Goru, povoljniji u drugim zemljama, Tofčević je naveo primjer iz Srbije, gdje putnik za bicikl plaća 100 dinara (manje od jednog eura). U Hrvatskoj, dodaje on, prevoz bicikla na relaciji Zagreb – Rijeka, koji su udaljeni oko 160 km, košta 15 kuna (dva eura).

“Modeli za naplatu prevoza bicikla u drugim evropskim državama su raznoliki - u Njemačkoj je cijena u međugradskom željezničkom prevozu fiksna, i niža nego u Crnoj Gori, ako uzmemo u obzir razliku u životnom standardu. U Danskoj cijena te karte zavisi od razdaljine koju putnik prelazi. U Austriji se prevoz za bicikl naplaćuje u iznosu od 10 odsto od cijene karte za putnika, s tim da je najniža cijena te usluge dva eura. U Velikoj Britaniji je prevoz bicikla vozom u međugradskom prevozu najčešće besplatan. Tako je i u Španiji”, kaže Tofčević.

Iz NVO Biciklo.me, uz niže cijene za njihov prevoz, od ŽPCG očekuju i nabavku posebnih vagona za dvotočkaše, kao i obezbjeđivanje bezbjednog parkinga za bicikle na željezničkim stanicama.

“I nova Simensova studija Smart City Podgorica prepoznaje željeznicu i biziklizam kao energetski efikasne vrste saobraćaja”, kazao je Tofčević.

“Ne bi se usudio putem Podgorica - Cetinje”...

Živković navodi da u Sloveniji mnogo rade na promociji biciklizma, odnosno zdravih stilova života.

“Zbog zdravlja, manjeg zagađenja”, kaže on.

Kako je kazao, biciklističke staze u Podgorici imaju nedostataka, vozačka kultura i svijest građana je, tvrdi, na niskom nivou, ali ima dosta pomaka u odnosu na ranije.

“Dešava se da se parkiraju na biciklističkoj stazi. U Vojvodini postoji kultura vožnje bicikala, tako da se i tamo vozači, dok su na dvotočkašima, osjećaju sigurno”.

On navodi da biciklističke staze bi trebalo da budu odvojene i od trotora i saobraćajnice, kako bi korisnici dvotočkaša bili sigurni.

Ističe da u Crnoj Gori voli da vozi na primorju, Jadranskom magistralom, iako nema ni tamo biciklističkih staza.

“Zbog blizine gradova, gužve, vozači ne voze toliko brzo, pa nisam u strahu. Međutim, putem Podgorica - Cetinje zaista se ne bih usudio voziti, jer se tom dionicom vozi baš brzo, mogu slobodno reći da se divlja”, kazao je Živković.

Bonus video: