DZ Podgorica: Slučaj Vuksanović Božarić nije u našoj nadležnosti, moramo opravdati svaki cent za paralelni rad

"Prosječna, mjesečna, neto zarada naše koleginice bila je 1.124, 53 eura što je bila nedostižna suma za bilo kojeg ljekara Doma zdravlja koji je kod nas stalno zaposlen i ima sva dodatna primanja na osnovu različitih zakonskih uslova"

5353 pregleda 7 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti

Briga o pacijentkinjama i njihovom reproduktivnom zdravlju bila je i ostala jedan od naših osnovnih zadataka na nivou primarne zaštite, saopšteno je danas iz Doma zdravlja (DZ) Podgorica.

Oni su reagovali na dopis koji su pacijentkinje doktorke, ginekološkinje Aleksandre Vuksanović Božarić uputile direktoru DZ Podgorica Danilu Jokiću.

"Pandemija Covida-19 stavila je u iskušenje cijeli zdravstveni sistem u našoj državi ali izuzetnim naporom i žrtvom svih zdravstvenih radnika uspjeli smo da izađemo kao pobjednici. Ne zavaravamo se, ta bitka još uvijek nije dobijena, a naša borba bi mogla i potrajati. I u takvim, epidemijskim uslovima, Dom zdravlja nije zaboravio na reproduktivno i opšte zdravlje žena. Učinili smo sve da zajednički sačuvamo najvrednije, a nije bilo lako jer smo kao nova uprava zatekli haotično stanje", ističe se u saopštenju DZ Podgorica.

Oni su dodali da Podgoričanke mogu biti spokojne.

"U mjeri mogućeg i u skladu sa kapacitetima naše primarne zaštite briga o njima će se nastaviti svakodnevno. Slučaj dr Vuksanović Božarić nije, međutim, više u našoj nadležnosti izuzev što u skladu sa Zakonom moramo, kao institucija, opravdati svaki cent dat za dodatni ili, u ovom slučaju, paralelni rad ljekarke, odnosno, ljekara", kazali su iz DZ Podgorica.

Iz te zdravstvene ustanove su poručili da su svu dokumentaciju neophodnu za donošenje konačne odluke uputili nadleznim službama Ministarstva i Nacionalnom tijelu za borbu protiv korupcije.

"I u teškim, naslijeđenim prilikama, naša je obaeza da pravdamo svaki cent poreskih obveznika koji se izdvaja za naš Dom zdravlja ili koji samostalno zarađujemo. Zakon je iznad naših želja i bilo kojeg pojedinca. Za bruto zarade dr Vuksanović Božarić naš Dom zdravlja je, u minulih deset godina izdvojio 198.261,99 evra. Podsjećamo još jednom da je cijelo vrijeme doktorica zaposlena na Medicinskom fakultetu. Takav, "paralelni ugovor" o radu nismo smjeli tolerisati ni trenutak dalje. Prosječna, mjesečna, neto zarada naše koleginice bila je 1.124, 53 eura što je bila nedostižna suma za bilo kojeg ljekara Doma zdravlja koji je kod nas stalno zaposlen i ima sva dodatna primanja na osnovu različitih zakonskih uslova", piše u saopštenju DZ Podgorica.

Oni su naveli da koliko je teška situacija koju su zatekli u DZ Podgorica najbolje govori podatak da DZ Podgorica nije izmirio svoje poreske obaveze na račun osiguranja i doprinosa od 2017. godine za zaposlene za pružanje specifične zdravstvene zaštite – obaveze koje plaćaju iz sopstvenih sredstava - i da im je tu ostavljen dug od skoro 300 hiljada eura.

Bonus video: