Vakcinišite se, jer vi ste uzor mladima

„Osim toga, prosvjetni radnici, kao uzorni modeli koji, svojim odgovornim građanskim ponašanjem, predstavljaju primjer velikom dijelu javnosti, pa mogu doprinijeti da se osnaži svijest o važnosti imunizacije i da se pomogne kampanji za masovnu vakcinaciju“, poručili su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta

29741 pregleda 157 reakcija 7 komentar(a)
Prosvjetni radnici da budu primjer (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Prosvjetni radnici da budu primjer (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Sindikat prosvjete apelovali su na nastavnike i nenastavno osoblje u školama da se vakcinišu i svojim primjerom osnaže svijest građana o važnosti imunizacije protiv koronavirusa.

Prema podacima Ministarstva, u Crnoj Gori je 14.068 prosvjetnih radnika, ali taj resor nema podataka o broju imunizovanih prosvjetara, s obzirom na to da je vakcinacija dobrovoljna.

„Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta ne raspolaže podacima o broju vakcinisanih prosvjetara, ali podržava širenje svijesti o značaju vakcinacije i očuvanju javnog zdravlja“, poručili su iz resora Vesne Bratić.

Naglašavaju da imunizacija prosvjetnih radnika ima višestruku važnost – prvenstveno zbog javnog zdravlja svih zaposlenih u ovom sektoru, učenika, njihovih roditelja i, na kraju, cijelog društva.

„Osim toga, prosvjetni radnici, kao uzorni modeli koji, svojim odgovornim građanskim ponašanjem, predstavljaju primjer velikom dijelu javnosti, pa mogu doprinijeti da se osnaži svijest o važnosti imunizacije i da se pomogne kampanji za masovnu vakcinaciju“, poručili su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

U tom resoru očekuju da će vakcinu primiti i time dati primjer građanima i naučnici i istraživači, naučni radnici, kulturni djelatnici, a posebno sportisti.

„Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je ovu kampanju podržalo i ranije, u tom smislu treba podsjetiti da je ministarka Bratić to učinila i ličnim primjerom, ističući tada da je imunizacija jedini način da se pobijedi virus kovid-19, da se sačuva javno zdravlje, ali i ekonomija Crne Gore. Ona je vakcinu protiv koronavirusa primila početkom maja, i tada uputila apel građanima da se odazovu u što većem broju, a isto je učinio i rektor UCG, Vladimir Božović, uz apel studentima i svim članovima akademske zajednice da pristupe vakcinaciji“, poručuju iz Ministarstva.

I u Sindikatu prosvjete smatraju da zaposleni u prosvjeti treba da se vakcinišu.

„Time će sačuvati svoje učenike i sebe. Takođe, time daju doprinos očuvanju javnog zdravlja, ali i redovnom početku nastavne godine. Svi želimo da se vratimo obavezama koje smo imali prije nego je epidemija koronavirusa poremetila sve procese, uključujući i obrazovne“, kazali su „Vijestima“ iz te radničke organizacije.

Kolegama savjetuju i da, ukoliko nemaju zdravstvene probleme zbog kojih bi morali da vode računa, prime bilo koju dostupnu vakcinu.

„Jako je bitno da budemo primjer u društvu i da pokažemo da, osim o svom, brinemo i o zdravlju svojih đaka i njihovih roditelja. Prosvjetni radnici su uvijek bili društvena elita, posebno kad su u pitanju modeli ponašanja i promovisanje pravih vrijednosti. Očekujemo da će tako biti i ovog puta, i da će svojim primjerom doprnijeti da se vakcinišu i đaci koji to mogu, ali i njihovi roditelji“, zaključuju iz Sindikata prosvjete.

Prosvjetni radnici, kao uzori koji svojim odgovornim građanskim ponašanjem, predstavljaju primjer velikom dijelu javnosti, pa mogu doprinijeti da se osnaži svijest o važnosti imunizacije”, poručuju iz Ministarstva

Jako je bitno da pokažemo da, osim o svom, brinemo i o zdravlju svojih đaka i njihovih roditelja, kažu iz Sindikata prosvjete

Bonus video: