"Uloga medija još važnija zbog sve više lažnih vijesti"

Generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije Tamara Filipović Stevanović je istakla da je vlast u toj zemlji šampion u regionu u gušenju medijskih sloboda

7105 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Borko Ždero
Sa konferencije, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 07.07.2021. 13:21h

Prvi sekretar Ambasade Kraljevine Norveške Stefan Almehagen Sandstad poručio je da su pred medijima širom svijeta slični izazovi, a da jučerašnji napad na novinara u Amsterdamu pokazuje da su svi novinari ugroženi.

On je to kazao konferenciji "Sloboda medija, juče, danas, sjutra", koja se održava u Podgorici, a organizuje je Sindikat medija u saradnji sa Građanskom alijansom.

On je istakao da se danas tehnologija promijenila, imamo sve više lažnih vijesti i zbog toga je uloga medija još važnija.

Ministarka Javne uprave digitalnog društva i medija Tamara Srzentić je istakla da je zakonodavstvo i njegova primjena osnova slobode medija.

Generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije Tamara Filipović Stevanović je istakla da je vlast u toj zemlji šampion u regionu u gušenju medijskih sloboda.

Ona je istakla da nema pomaka u istragama napada na novinare u regionu, podsjetivši da još tapka u mjestu istraga ubistva Duška Jovanovića, pokušaj ubistva Olivere Lakić.

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović Veličković je kazala da novinari u medijima i pored toga što Vlada uplaćuje novac za pomoć medijima, nisu to osjetili na svojoj koži.

Camović Veličković je istakla da je Vlada tokom 2029. pomogla medije sa oko 2,5 miliona eura, u cilju otklanjanja posljedica pandemije Kovid-19 što je pohvalno, ali je neophodno kontrolisati način trošenja novca.

Kako je istaknuto na konferenciji nakon malog broja napada na novinare u 2019. godini, došlo je do višestrukog povećanja broja napada u 2020. kada je registrovano 16 slučajeva prijetnji, napada i hapšenja novinara u Crnoj Gori.

Najveći broj napada desio se u prvoj polovini godine u vrijeme uzavrele atmosfere zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Camović Veličković je istakla da najveći broj registrovanih napada na novinare desio onlajn, odnosno preko društvenih mreža.

Istraživačica Bojana Konatar je navela da ne postoji precizan podatak koliko ima tačno novinara u Crnoj Gori. Kako je pojasnila, barata se sa starim podacima iz 2013. godine da ih je oko 800, dok je istovremeno došlo do značajnog povećanja broja registrovanih medija kojih sada ima oko 200.

Potpredsjednik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković je istakao da je prije dvadesetak dana devet najvećih organizacija uputilo predlog Vladi, Ministarstvu pravde, poslaničkim klubovima za izmjenama krivičnog zakonika, a tiče se kazna za sprečavanje novinara u vršenju zadataka.

On je istakao da gaje nadu da će taj njihov predlog biti usvojen, odnosno da više neće postojati nekažnjivost, što će umnogome olakšati rad novinarima. Kračković je kazao da krovni zakon o medijima usvojen prošle godine donio je neke novine, ali da su predložili izmjene, kako bi se poboljšao. Kako je pojasnio smatraju da treba preciznije regulisanje medija.

Programski direktor NVO Građanska alijansa Milan Radović je istakao da naše pravosudne institucije ohrabruje napade na novinare.

On je kazao da se to zaključuje na osnovu dosadašnjih istraga napada na novinare, a da je klasičan primjer kako ne treba da se radi napad na novinara Seada Sadikovića.

Radović je naglasio da su sudovi u slučaju napada na novinare određivali niske kazne.

"Što se tiče portala, oni u Crnoj Gori ne proizvode tekstove koji podstiču govor mržnje prema ranjivim grupama", kazao je Radović.

On je pojasnio da problem nastaje kada se objavljuju komentari, gdje postoji govor mržnje, a da mnogi portali nakon što se reaguje i ukaže na to, sporne komentare maknu u zakonskom roku.

Bonus video: