Poljoprivrednik ostao bez odgovora Ministarstva

Navedenom mjerom bilo je predviđeno da će Ministarstvo platiti sve doprinose osiguranika poljoprivrede, kako onih koji padaju na teret budžeta, tako i doprinosa koji padaju na teret osiguranika za period od šest mjeseci, a kojom će biti obuhvaćeno 529 osiguranika koji redovno uplaćuju doprinose

6747 pregleda 0 komentar(a)
Posebne mjere bile namijenjene za poljoprivrednike, Foto: Shutterstock
Posebne mjere bile namijenjene za poljoprivrednike, Foto: Shutterstock

Nedovoljna transparentnost kriterijuma na osnovu kojih se odlučuje da li će određena osoba biti korisnik posebnih Vladinih pogodnosti i subvencija i nedavanjem mogućnosti da se takva odluka i stav preispita u bilo kojem trenutku, može dovesti i gotovo uvijek dovodi do neispunjavanja uslova zakonitosti u smislu standarda Evropskog suda za ljudska prava, poručila je zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Armenko.

Armenko je donijela mišljenje da je neodgovaranjem na zahtjev, s adekvatnim obrazloženjem, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (sada Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede) podnosiocu pritužbe povrijedilo pravo na odgovor i pravo na djelotvorni pravni lijek.

Jedan poljoprivrednik podnio je pritužbu na rad Ministarstva, navodeći da je kao pomoć usljed posljedica epidemije Vlada donijela mjere, među kojima je i podrška plaćanju doprinosa osiguranicima po osnovu poljoprivredne djelatnosti.

Naveo je da je navedenom mjerom bilo predviđeno da će Ministarstvo platiti sve doprinose osiguranika poljoprivrede, kako onih koji padaju na teret budžeta, tako i doprinosa koji padaju na teret osiguranika za period od šest mjeseci, a kojom će biti obuhvaćeno 529 osiguranika koji redovno uplaćuju doprinose. Naveo je da se telefonskim putem obraćao Ministarstvu, da su mu kazali da se ne nalazi na listi obuhvaćenih poljoprivrednika, ali da nije dobio valjano obrazloženje. Potom je kontaktirao s njima putem mejla, ali ni na taj zahtjev nikada nije dobio odgovor.

“U spisima predmeta nema dokaza da je Ministarstvo odgovorilo na zahtjev podnosioca pritužbe upućen mejlom dana 24. juna 2020, niti je dalo ne samo valjano, već bilo kakvo obrazloženje zašto nije obuhvaćem pomenutim spiskom”, navodi se u zaključcima.

Armenko zaključuje da je neodgovoranjem na njegov zahtjev, a posebno bez davanja bilo kakvog obrazloženja zašto se ne nalazi na spisku poljoprivrednika koji su dobili pomoć Vlade podnosiocu pritužbe “zapravo onemogućeno da pokuša da se preispita i izvrši naknadna kontrola ovakvog odlučivanja resornog ministarstva u pogledu prava koje je priznato svim poljoprovrednicima koji uredno izmiruju obaveze i sazna razloge zašto ne može ostvariti pravo”.

Ona je dala preporuku Ministarstvu da bez odlaganja odgovori na zahtjev upućen 24. juna prošle godine, u kojem će argumentovano obrazložiti zašto nije ostvario pravo iz posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu.

Bonus video: