Nepoznata materija ispuštena u rijeku Lim, podnijeta prijava zbog ugrožavanja zdravlja građana i rijeke

Navode i da se na licu mjesta "zatekao potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović koji je bio zaprepašćen prizorom, jer nikada do sada nije zatekao takav smrad, te da će o svemu obavijestiti predsjednika Opštine Petra Smolovića“

10445 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nepoznata materija od koje se širio nesnosan smrad ispuštena je preksinoć u rijeku Lim u Ulici Muha Dizdarevića, ispod samog objekta Vodovoda "Bistrica", zbog čega je obaviješten inspektor za vode i podnijeta prijava protiv bjelopoljskog opštinskog preduzeća.

Zbog toga je NVO "Euromost“podnijela prijavu protiv Vodovoda zbog ugrožavanja zdravlja građana i rijeke.

"Izgleda da nisu svjesni da je ljeto i da se u Limu kupaju djeca. Očekujemo da inspektor za vode odmah podnese krivičnu prijavu protiv odgovornih lica“, saopšteno iz "Euromosta“.

Navode i da se na licu mjesta "zatekao potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović koji je bio zaprepašćen prizorom, jer nikada do sada nije zatekao takav smrad, te da će o svemu obavijestiti predsjednika Opštine Petra Smolovića“.

Tehnički direktor Vodovoda Marko Bulatović je kazao da je tačno da je 6. juna vršeno otčepljavanje gradske fekalne kanalizacije, koja prolazi kroz katastarsku parcelu Vodovoda, a koja se izliva u Ulici Rista Ratkovića, čija mreža datira iz 1962. godine.

On je pojasnio da ekipe koje rade na odgušenju i sanaciji kanalizacione mreže, kao i crpljenju septičkih jama i bioseparatora, rade danonoćno kako bi pravovremeno reagovali i spriječili izlivanje fekalija na javnu, odnosno privatnu površinu.

"Otpadne vode - fekalije se odvode cjevovodima gradske kanalizacije u recipijent - rijeku Lim, jer Bijelo Polje nema završen gradski kolektor i postrojenje za preradu otpadnih voda kako bi vode iz domaćinstava i industrije bile prečišćene i ispuštene u recipijent", kazao je Bulatović.

On je naveo da prilikom odgušenja kanalizacije dolazi do širenja neprijatnih mirisa i trenutnog izlivanja veće količine fekalija u rijeku, na šta Vodovod ne može da utiče i preduzima nikakve radnje, jer je takav sistem odvodnje otpadnih voda iz gradskog područja koji će biti riješen završetkom i puštanjem u rad gradskog kolektora.

“Kako je Vodovod "Bistrica" Bijelo Polje zaduženo i za crpljenje septičkih jama i bioseparatora, tako se iste sistemom gradske kanalizacije odvode u recipijent i druga mogućnost ne postoji. Često dolazi i do pranja specijalnog vozila za odgušenje fekalne kanalizacije, što je obavezna procedura poslije završetka rada na odgušenju kako bi se vozilo koje je staro preko 35 godina sačuvalo i kako bi moglo da bude funkcionalno za narednu intervenciju. Širenje neprijatnih mirisa je trenutno i ne ugrožava zdravlje građana”, kazao je Bulatović.

Bonus video: