Besplatni udžbenici, elektronski upisi, sportske stipendije

Navode i da je obezbijeđen prevoz đaka u pojedinim školama u Andrijevici i Beranama, a da je s čelnim ljudima više crnogorskih opština dogovorena saradnja i ulaganje u obrazovnu infrastrukturu i rekonstrukciju školskih objekata, ali i sprovođenje više projekata

13699 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Bratić, Foto: Savo Prelević
Bratić, Foto: Savo Prelević

U toku je štampa besplatnih udžbenika za sve osnovce i biće gotova do početka nove nastavne godine.

To su „Vijestima“ kazali odgovarajući na pitanja o rezultatima 200 dana rada tog resora.

„Održan je sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva u vezi s izradom udžbenika za osnovnu školu. Štampa besplatnih udžbenika je u toku kako bi se obezbijedili udžbenici do početka školske 2021/2022. Započet je rad na Strategiji za digitalizaciju obrazovnog sistema 2021-2027, a kreirana je nova elektronska usluga za podnošenje zahtjeva za upis djece u osnovne muzičke škole, studenata u prvu godinu osnovnih studija na Univerzitetu Crne Gore, započeta izrada platforme za samostalno učenje. Digitalizacija sistema je jedna od važnijih stavki o kojima je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić govorio tokom predstavljanja ekspozea, pa u tom smislu treba naglasati da je MPNKS učinilo mnogo da se unaprijedi i olakša sistem upisa u škole i fakultete crnogorskim učenicima i studentima koji se, od ove godine, sprovodi u potpunosti elektronski. Jednostavnije i jeftnije upisivanje, bez mnogo čekanja, odlazaka u druge opštine i izgubljenog vrememena, samo su neke od brojnih i višestrukih prednosti digitalizacije upisa“, odgovorili su iz resora Vesne Bratić.

Navode i da je obezbijeđen prevoz đaka u pojedinim školama u Andrijevici i Beranama, a da je s čelnim ljudima više crnogorskih opština dogovorena saradnja i ulaganje u obrazovnu infrastrukturu i rekonstrukciju školskih objekata, ali i sprovođenje više projekata.

Kad je Podgorica u pitanju, iz MPNKS ističu da su stvoreni uslovi za nesmetanu gradnju objekta nove škole u Tološima, pribavljeni urbanističko-tehnički uslovi uz koordinaciju s Ministarstvom ekologije, urbanizma i zaštite životne sredine u vezi s problemom izgradnje ili rekonstrukcije objekta OŠ “Vladimir Nazor”. Navode i da je u toku odabir lokacije gdje će djeca iz te škole ići na nastavu dok se ne izgradi ili sanira postojeći objekat.

“U toku su pregovori s Evropskom investicionom bankom (EIB) u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje izgradnje nove škole. Koordiniramo s Upravom javnih radova i Glavnim gradom u cilju stvaranja uslova i sredstava za izgradnju pristupne saobraćajnice za vrtić u Bloku VI koji se finansira iz CEB I kredita...“, kažu iz MPNKS.

U toku je, navode, evaluacija za odabir izvođača radova za IPA projekat Prilagođavanje objekata obrazovanja osobama s invaliditetom.

Taj resor, odgovorili su, vodi i aktivnu kampanju za uključivanje više djece romske i egipćanske populacije (RE) u obrazovni sistem: „U Podgorici, Nikšiću i Beranama, obezbijeđen besplatan prevoz za RE populaciju, angažovana 22 saradnika u osnovnim školama za projekat NVO ‘Mladi Romi’...“.

Ističu i da je potpisan ugovor o nabavci oprema za praktičnu nastavu u srednjim stručnim školama, koja je i isporučena. Od srednjih stručnih škola su prikupljene informacije o načinu realizacije dualnog obrazovanja, imajući u vidu uticaj epidemije, izazvane kovidom-19. Naglašavaju da su i u razgovorima sa Sindikatom prosvjete o svim važnim stvarima.

Iz MPNKS ističu da je pripremljen Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

Kad je u pitanju nauka, iz MPNKS kažu da je u toku realizacija programa centara izvrsnosti u drugoj istraživačkoj godini, te da je novi Savjet za naučno-istraživačku djelatnost usvojio godišnji program rada kojim su predviđene promjene zakonodavnih akata, od kojih je prioritet Pravilnik o bližim uslovima za licenciranje naučnoistraživačke ustanove.

„U saradnji s Direkcijom za međunarodnu saradnju Ministarstva, obezbijeđena je bilateralna, ekspertska podrška u poglavlju 25 – Nauka i istraživanje, za period 2021–2022, u cilju usklađivanja zakonodavnog okvira naše zemlje s EU propisima. MPNKS je imenovalo Mrežu nacionalnih kontakt osoba (NCP) za ‘Horizont Evropa’ i predstavnike u svim Programskim odborima ovog programa. Pripremljen je Praktični vodič za uspješno učešće u ‘Horizont Evropa’ programu, za aplikante iz Crne Gore. Uspostavljeno je Interresorno radno tijelo za pripremu uslova za izgradnju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) na teritoriji Crne Gore. Unaprijeđena je saradnja između naučnog i privrednog sektora kroz povećanu mobilnost mladih istraživača (bespovratna podrška u iznosu od 1,17 miliona eura planirana je u okviru IPA II akcijskog programa za 2020. godinu...)“, kažu iz MPNKS.

Taj resor je utvrdio probleme i izazove u radu ustanova na osnovu analize rada i stanja ustanova kulture. Navode da su realizovani projekti koji su se odnosili na konzervatorska i arheološka istraživanja i sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnim dobrima, iz grupe fizički najugroženijih... Navode i da su završeni radovi na rekonstrukciji i uspostavljanju kreativnog haba u zgradi zatvora u Starom gradu Kotoru i u toku su pripreme za otvaranje.

„Pripremljen je izvještaj o četvorogodišnjoj primjeni programa ‘Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020’, koji je imao značajan uticaj na razvoj sektora kreativnih industrija... MPNKS je obezbijedilo tehničku dokumentaciju za adaptaciju dijela prizemlja objekta Doma kulture u Baru i nabavku opreme koju je proslijedilo Opštini na dalju realizaciju, a u skladu s Ugovorom o sufinansiranju projekta revitalizacije bioskopa u tom gradu. Shodno tom ugovoru, Ministarstvo je u obavezi da, u saradnji s Filmskim centrom, obezbijedi sredstva za nabavku adekvatne bioskopske opreme“, kažu iz MPNKS i navode da je pripremljena Odluka za objavljivanje konkursa za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

U oblasti sporta, iz MPNKS kažu da su se konsultovali s Crnogorskim olimpijskim komitetom i Paraolimpijskim komitetom, te sportskim savezima u vezi s prioritetnim sportskim programskim aktivnostima u 2021:

„Obavljene su i konsultacije s lokalnim samoupravama na planu saradnje u oblasti razvoja sportske infrastrukture u 2021. Za ostvarene rezultate na jedinim zvaničnim evropskim i svjetskim prvenstvima u mlađim kategorijama, Uprava za sport i mlade utvrdila je status perspektivni sportista za šest sportista na osnovu kojeg su stekli pravo na jednogodišnju stipendiju“. T. P.

Infobox Text/Izjava Citat - Por ectem quaerum sitati blautatia sequatios conectium lam eium corepre pudigen dandae nihiti quis et apid quunt, cusda dolor nihiti sam adis aut atur? Ad quassitatur seque esciam rae nonecerovidi aut ad mosa volor aut ut qui alitatet volore nullore ru

Bonus video: