Ko će prije do izbora ključnih ljudi u tužilaštvu

Po svemu sudeći, dugo čekanje objave oglasa samo je još jedna pravna bitka kako bi parlamentarna većina pokušala da kupi vrijeme i opstruira rad aktuelnog TS-a dok ne izaberu novi Tužilački savjet, koji bi se pozabavio izborom najvažnije pozicije u tužilačkom sistemu

17125 pregleda 2 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Brojni oglasi za upražnjena mjesta u tužilačkoj organizaciji, koje je 22. juna ove godine na vanrednoj sjednici raspisao aktuelni saziv Tužilačkog savjeta, tek su u ponedjeljak 5. jula objavljeni u Službenom listu.

Oglasi za vrhovnog državnog tužioca i još 18 upražnjenih mjesta su 23. juna iz Tužilačkog savjeta predati Službenom listu, ali su 12 dana čekali na objavu, tako da su tek u ponedjeljak zvanično postali važeći.

Po svemu sudeći, dugo čekanje objave oglasa samo je još jedna pravna bitka kako bi parlamentarna većina pokušala da kupi vrijeme i opstruira rad aktuelnog TS-a dok ne izaberu novi Tužilački savjet koji bi se pozabavio izborom najvažnije pozicije u tužilačkom sistemu.

Dugo čekanje na objavu uslijedilo je nakon što je Tužilački savjet, uprkos stavu nadležnog skupštinskog odbora da se postupci izbora u tužilaštvima stopiraju, odlučio da raspiše novi konkurs za vrhovnog državnog tužioca, oglas za državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, rukovodioca u ODT-u Podgorica, tri tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu, tri specijalna tužioca u SDT-u, ali i oglase za popunjavanje deset upražnjenih mjesta u osnovnim tužilaštvima.

TS je u obavještenju naveo da su tog dana cijenili obavještenje Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine o obustavi postupka izbora Vrhovnog državnog tužioca po sili zakona, shodno članu 184 e Zakona o Državnom tužilaštvu, ali da su donijeli odluku o upućivanju javnog poziva za izbor VDT-a.

“Interni i javni oglasi za izbor državnih tužilaca donijeti su u skladu s izmijenjenim Planom slobodnih tužilačkih mjesta i odredbom člana 184 Zakona o Državnom tužilaštvu, kojim je propisano da Tužilački savjet nastavlja s radom do isteka mandata”, pojasnili su u TS.

Potez odlazećeg TS-a tog dana razljutio je vicepremijera Dritana Abazovića koji je konstatovao da TS u tehničkom mandatu “hoće silom na sramotu da izabere ljude, koji će uskoro, vjerovatno, biti smijenjeni”.

On je tada apelovao na njih da to ne rade, navodeći da u TS-u ima onih “koji nijesu daleko od toga da budu procesuirani”.

Abazovićeva oštra rekacija dobila je i odgovor iz Tužilačkog savjeta koji su naveli da je “riječ o nečuvenom pokušaju političkog uticaja na TS”.

Trka s vremenom

Skupštinski Odbor za politički sistem i pravosuđe je 20. juna, osam dana nakon što je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, raspisao oglas za popunjavanje novog sastava Tužilačkog savjeta.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu ključna namjera je da se promijeni odnos snaga u Tužilačkom savjetu, gdje su do sada tužioci imali većinu.

Novim zakonskim rješenjem predviđeno je da u TS-u budu četiri člana iz reda uglednih pravnika, pet tužilaca, ali i po jedan predstavnik NVO sektora i Ministarstva pravde.

Namjera nove vlasti je da promjenama u sastavu TS-a otvori put za smjenu v.d. VDT-a Dražena Burića i razrješenje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića jer je nova vlast nezadovoljna rezultatima rada Državnog tužilaštva smatrajući da je selektivno radio posao.

Na konkurs za četiri mjesta iz reda uglednih pravnika u novom Tužilačkom savjetu, koji je trajao do 1. jula, kandidature je predalo šest advokata. Dokumenta su dostavili advokati Borivoje Đukanović, Nikola Medojević, Marica Babović, Siniša Gazivoda, Nikola Bulatović i Dalibor Kavarić.

Odbor je 21. juna raspisao i konkurs za popunjavanje sastava TS-a za mjesto koje treba da pripadne civilnom sektoru, ali će se predaja dokumentacije okončati tek 21. jula.

To znači da će, u gotovo isto vrijeme, 20. jula, kada ističe rok za prijavu, aktuelni Tužilački savjet imati na stolu sve prijave za popunjavanje tužilačkih mjesta, pa je za očekivati da će brzo nakon toga zakazati sjednicu i obaviti intervjue s prijavljenim kandidatima.

Upućeni tvrde da ni skupštinski Odbor za politički sistem neće gubiti vrijeme, već će se veoma ažurno pozabaviti izborima članova novog TS-a.

Ukoliko sve bude teklo po planu, novi TS bi već u septembru mogao da počne s radom.

Igre oko izbora šefa ODT-a Podgorica

Odlazeći sastav Tužilačkog savjeta, prije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunma Zakona o državnom tužilaštvu, uspio je da izabere rukovodioce 10 tužilaštava dok je mjesto šefa u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu i dalje upražnjeno.

Na prošlom konkursu TS-a, 30. januara 2021. godine, za mjesto rukovodioca ODT Podgorica, prijavila su se dvojica kandidata Nikola Boričić i tužilac s Cetinja Duško Milanović.

“Do izbora rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici nije došlo iz objektivnih razloga, odnosno, zbog nemogućnosti da se kandidat Nikola Boričić odazove pozivu na intervju do 11. 6. 2021. godine, nakon čega je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da ‘započeti postupci izbora rukovodilaca državnih tužilaštava i državnih tužilaca koji su pokrenuti, a nijesu okončani do stupanja na snagu ovog zakona, obustaviće se po sili ovog zakona”, “Vijestima” su odgovorili u Tužilačkom savjetu.

Tužilac Boričić, zbog dužeg liječenja od koronavirusa, nije se pojavljivao na zakazane intervjue, zbog čega taj dio postupka nije mogao da bude okončan.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je Tužilački savjet, za poziciju rukovodioca u podgoričkom tužilaštvu, projektovao tužioca Milanovića zbog čega je on, da bi napredovao u tužilačkoj organizaciji, tokom februara podnio i ostavku u TS-u.

Milanović se uporedo prijavio i na oglas za šefa ODT Cetinje, gdje je 11. juna ove godine, samo dan prije stupanja na snagu novog Zakona, po ubrzanoj proceduri, izabran na tu poziciju.

Iako to nije bilo uobičajeno tokom ranijih izbora, Tužilački savjet je tog dana, obavio intervju s Milanovićem, donio odluku o njegovom izboru za rukovodioca ODT-a na Cetinju, a istog dana je i položio zakletvu pred TS-om.

Izbor šefa ODT-a Cetinje bio je više nego zanimljiv jer je kandidature za čelno mjesto u tom tužilaštvu, gdje rade četiri tužioca, podnijelo čak troje tužilaca.

Na oglas TS-a prijavili se Milanović i tužiteljke Katarina Padalica i Sanja Radunović, koje su prije zakazanog intervjua, odlučile da povuku kandidaturu tako da je TS-u bio olakšan posao tokom izbora Milanovića.

Bonus video: