Projekat u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

"Još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o značaju i efektima zelene ekonomije"

“Ključne aktivnosti koje su u prethodnom periodu realizovane odnose se na unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti industrijskog zagađenja, identifikovanje postrojenja koja podliježu odrebama zakona o industrijskim emisijama, uspostavljanje fonda za zaštitu životne sredine, implementaciju programskih aktivnosti za realizaciju mjera energetske efikasnosti..."

3971 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Svetlana Mandić
Sa sastanka, Foto: Svetlana Mandić

Svjesni da koncept zelene ekonomije i dalje nije u dovoljnoj mjeri poznat široj zajednici, kao i da o njenom značaju treba što više da se govori, NVO FORS Montenegro je u Nikšiću organizovala okrugli sto na temu “Razvoj zelene ekonomije u Crnoj Gori”, kojem su prisustvovali predstavnici državne i lokalne uprave, medija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva.

“Kada govorimo o zelenoj ekonomiji možemo reći da je značajan broj aktivnosti realizovan u prethodnom periodu, ali da i dalje postoji prostor za unapređenje stanja u ovoj oblasti, s obzirom da je i kroz postojeća strateška dokumenta, kao jedno od značajnih slabosti, identifikovana nedovoljno razvijena svijest o značaju i efektima uvođenja cirkularne i zelene ekonomije”, kazala je Ivana Popović, iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Pomenuto ministarstvo je u okviru strateških dokumenata, za koje ima nadležnost, prema riječima Popović, definisalo dalje aktivnosti na posticanju razvoja zelene ekonomije, a veoma važan segment je upravljanje otpadom.

“Ključne aktivnosti koje su u prethodnom periodu realizovane odnose se na unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti industrijskog zagađenja, identifikovanje postrojenja koja podliježu odrebama zakona o industrijskim emisijama, uspostavljanje fonda za zaštitu životne sredine, implementaciju programskih aktivnosti za realizaciju mjera energetske efikasnosti, kao i saniranje i remedijacija deponija industrijskog otpada i ekološko prihvatljivo zbrinjavanje otpada”, kazala je Popović i dodala da i u narednom periodu moraju raditi na unapređenju pomenutih aktivnosti.

Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS-a, podsjetio je da ne postoji jedinstvena definicija pojma zelene ekonomije, a da je Program za životnu sredinu Ujedinjenih Nacija (UNEP) definisao kao ekonomiju čiji rezultati dovode do poboljšanja blagostanja ljudi i socijalne jednakosti i pri tome značajno umanjuje rizike po životnu sredinu i ekološke nedostatke. U praksi, kada se govori o zelenoj ekonomiji, uglavnom se misli na razvoj zelenih, ekonomskih grana poput obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i organske poljoprivrede.

Kako u praksi izgleda zelena ekonomija, predstavio je Veselin Vučurović, vlasnik solarne kuće od stakla, vile „Kristal“ koja se nalazi u Gornjem Polju, kraj Nikšića.

Tamara Todorović, Đorđije Brkuljan, Jovo Radulović i Dušan Babić, predstavili su projekte i inicijative NVO koje predstavljaju (FORS Montenegro, Mreža za ruralni razvoj Crne Gore, „Župa u srcu“ i Društvo mladih ekologa Nikšić), a usmjerene su ka razvoju zelene ekonomije i zelenog preduzetništva, dok je novinarka „Vijesti“ Svetlana Mandić govorila o ulozi medija u edukaciji o konceptu zelene ekonomije.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „GEAR - Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona)“ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.

Neke od glavnih projektnih aktivnosti su uključivale treninge za predstavnike organizacija civilnog, 25 grantova lokalnim organizacijama za sprovođenje projekata, od čega je pet projekata realizovano u Crnoj Gori.

Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske. Projekat u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.