STICANJE ZNANJA U RADNOM OKRUŽENJU

Ministarstvo prosvjete: Prva iskustva u dualnom obrazovanju pozitivna

Iz Ministarstva su kazali da su kroz izmjene seta zakona iz oblasti obrazovanja, kojima je, između ostalog, omogućeno da zaživi dualno obrazovanje, kao i kroz aktivnu promociju stručnog obrazovanja, kreirali pretpostavke da stručno obrazovanje bude prvi izbor sve većeg broja svršenih osnovaca
173 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2017. 15:14h

Prva iskustva u dualnom obrazovanju pokazuju da su zadovoljni i učenici i poslodavci, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora su podsjetili da je sistem dualnog obrazovanja, koji podrazumijeva da učenici srednjih stručnih škola dio obrazovanja stiču neposredno kod poslodavca gdje obavljaju praksu, zaživio od ove godine i u Crnoj Gori.

"Ovaj vid obuke prihvatilo je oko stotinu renomiranih poslodavaca, ali i preko 250 učenika, koji su u prilici da u realnom radnom okruženju uče da obavljaju poslove i primjenjuju teorijsko znanje koje u isto vrijeme stiču u školi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, tim povodom, predstavnici Ministarstva i Centra za stručno obrazovanje obišli kuhinju i restoran hotela Hilton, u kome od ove školske godine praksu obavlja preko deset učenika Škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“, dok je ukupno 46 učenika te škole u dualnom obrazovanju.

"U savremenoj kuhinji poznatog hotela, oni se, uz svoje mentore, stručnjake iz oblasti kulinarstva, poslastičarstva i restoraterstva uče usluživanju, pripremaju jela i poslastica“, dodaje se u saopštenju.

Učenik Miloš Mitrović kazao je da mu se oduvijek dopadao poziv konobara, pa je ove godine upisao treći stepen škole „Sergije Stanić“ i školuje se po dualnom sistemu obrazovanja.

"Ovakav sistem učenja, koji podrazumijeva rad sa iskusnim kolegama uz novčanu nadoknadu puno znači učenicima“, rekao je Mitrović.

Njegov kolega Slobodan Lukovac, učenik drugog razreda, smatra da je dualno obrazovnje velika prilika za sticanje radnog iskustva i bržeg zaposlenja.

"Mislim da je odličan potez države što nam je omogućila da na ovaj način učimo i sjutra lakše dođemo do posla“, kazao je Lukovac.

Kako su pojasnili iz Ministarstva, kroz dualno obrazovanje učenici prve godine provode četiri dana u školi, a jedan kod poslodavca, učenici druge godine tri dana u školi, a dva kod poslodavca, dok tokom treće godine kod poslodavca provode tri radna dana.

Nadoknada se povećava po razredima, srazmjerno broju provedenih dana kod poslodavca.

Rad djece prati mentor kojeg odredi poslodavac, ali i organizator praktičnog obrazovanja iz škole koju učenik pohađa.

Oni, kako je saopšteno iz Ministarstva, zajedno učestvuju u ocjenjivanju učenika, kada za to dođe vrijeme.

Dejan Labović, organizator praktičnog obrazovanja u školi „Sergije Stanić“, rekao je da 46 učenika ove škole učestvuje u programu dualnog obrazovanja i obrazuju se u hotelima Hilton, Hemera, Centre Ville i restoranima Astoria i Marco Polo.

"Siguran sam da će dualno obrazovanje uroditi plodom, jer poslovdavac aktivno učestvuje u obrazovanju učenika, kreiranju nastavnog plana i obrazovnog programa, prati i mjeri uspjeh. Ovakav način učenja doprinijeće popularizaciji deficitarnih zanimanja“, smatra Labović.

Iz Ministarstva su kazali da je još jedna dobra strana dualnog obrazovanja plan da nakon potpisanog ugovora sa poslodavcem učenici ostaju kod njega poslodavca do kraja školovanja.

To, kako su naveli, naročito raduje Kseniju Pajović, učenicu prvog razreda, koja se u Hiltonu praktično obrazuje za poslastičara.

"U dualnom obrazovanju ne mjenjam hotele već sam konstantno u jednom, što je dobro, jer ću naučiti njihov sistem rada, a ako im se dopadnem, velika je mogućnost da ću ostati da radim tu“, rekla je Pajović.

Šefica kuhinje hotela Hilton, Slađana Šoć, smatra da je realizacijom programa dualnog obrazovanja učenjen veliki korak u stručnom obrazovanju, i da je to pravi način za sticanje znanja i oblikovanje kadra koji potreban Crnoj Gori.

Ona je kazala da su kroz program dualnog obrazovanja nastavili inače dobru saradnju sa školom „Sergije Stanić“, ovog puta na još višem nivou.

"Mnogi đaci ove škole, među kojima sam i ja, zaposleni su upravo u kuhinji hotela Hilton. Učenici koji se kod nas praktično obrazuju i čiji sam mentor, biće ovdje sve tri godine školovanja, tokom kojih će upoznati naš način rada, a mi biti u prilici da prepoznamo njihove kvalitete. Ukoliko se dobro pokažu, po završetku škole mogu postati i dio našeg tima“, kazala je Šoć.

Njen učenik, Nemanja Šutović, rekao je da je za njega od velike važnosti što praksu obavlja uz dosta iskusnih mentora.

"Naučio sam kako se obrađuju meso i voće, pripremaju neka jela, pite i rolnice. Zadovoljan sam što ne mijenjamo mjesto prakse, ne gubimo vrijeme na upoznavanje novih kuhinja, već ga možemo iskoristiti da naučimo nešto novo kod poslodavca kod kojeg već obavljamo praksu, a uz sve to dobijamo i novčanu nagradu“, naglasio je Šutović.

Kako su kazali iz Ministarstva, učenici sa kojima je razgovarano preporučili su budućim generacijama osnovaca da se opredijele za srednju stručnu školu, i na taj način otvore mogućnost za zaposlenje u struci.

Generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete, Veljko Tomić, rekao je da je zadovoljan zbog odličnog početka programa dualnog obrazovanja.

On je objasnio da će se na taj način omogućiti kreatorima obrazovne politike da direktno sa tržišta dobiju informacije koji su to obrazovni profili koji nam nedostaju.

"Sada imamo situaciju da se skoro 40 odsto srednjoškolaca koji su upisali treći stepen nalazi u sistemu dualnog obrazovanja. Benefit imamo svi - obrazovni sistem proizvodi srednjoškolce koji će ići direktno na tržište rada i lakše naći posao, poslodavci su u prilici da učestvuju u kreiranju kadra onakvog kakav im je zaista i potreban“, rekao je Tomić.

On je podsjetio da je oko 100 eminentnih poslodavaca početkom školske godine potpisalo ugovore sa učenicima o individualnoj realizaciji praktične nastave, koji će im omogućiti da u realnom radnom okruženju steknu znanje i kasnije lakše dođu da zaposlenja.

Iz Ministarstva su kazali da su kroz izmjene seta zakona iz oblasti obrazovanja, kojima je, između ostalog, omogućeno da zaživi dualno obrazovanje, kao i kroz aktivnu promociju stručnog obrazovanja, kreirali pretpostavke da stručno obrazovanje bude prvi izbor sve većeg broja svršenih osnovaca.

Galerija