Nastava počinje 1. septembra, a završava 10. juna

Sam obrazovno-vaspitni rad organizovan je u četiri klasifikaciona perioda.

9732 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Školska nastava ove godine počeće u srijedu, prvog septembra, a završiće se u petak, 10. juna sljedeće godine, propisano je novim Školskim kalendarom za 2021/2022, koji je donijela ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

“Nastavna godina za učenike završnog razreda završava se u četvrtak, 19. maja”, precizirano je novim Školskim kalendarom.

Zimski raspust počeće u subotu, prvog januara, a završiće se u nedjelju, 23. januara sljedeće godine, dok će ljetnji raspust početi u subotu, 11. juna, a trajaće do srijede, 31. avgusta.

Prošlu školsku godinu obilježila je pojava pandemije koronavirusa, kao i zatvaranje škola u jednom periodu i uspostavljanje koncepta nastave na daljinu #UčiDoma.

“Realizacijom ovog projekta obezbijeđen je kontinuitet nastavnog procesa i omogućeno učenicima sticanje novih znanja, odnosno produbljivanje već usvojenih, kao i razvijanje vještina”, navodi se, između ostalog, u izvještaju o radu resora prosvjete.

U međuvremenu je sistem obrazovanja prilagođavan za pojedine razrede osnovne i srednje škole, pa su pojedini učenici učili od kuće, a drugi su nastavu pohađali u školi.

Još nije poznato kako će se nastava odvijati u novoj školskoj godini.

U novom školskom kalendaru se napominje da se nastava organizuje u petodnevnoj radnoj sedmici, a da se u slučaju nadoknade nastavnog radnog dana nastava može organizovati i subotom.

Sam obrazovno-vaspitni rad organizovan je u četiri klasifikaciona perioda.

Prvi će trajati do petka, 29. oktobra. Drugi klasifikacioni period počeće u srijedu 3. novembra, a završiće se u petak, posljednjeg dana u decembru.

Treći klasifikacioni period počinje u ponedjeljak 24. januara, a završava se u četvrtak, 31. marta, a četvrti u petak 1. aprila, a završava se u petak 10. juna.

“Za učenike koji imaju zaključen individualni ugovor o obrazovanju vrijeme organizovanja praktičnog obrazovanja ostvaruje se u skladu sa zakonom i individualnim ugovorom o obrazovanju”, navodi se u Školskom kalenadru, koji je objavljen u “Službenom listu Crne Gore”.

Kada je u pitanju testiranje postignuća učenika na kraju drugog ciklusa osnovne škole obaviće se 18. maja - engleski jezik.

Eksterna provjera znanja učenika na kraju trećeg ciklusa osnovne škole počeće 5. aprila, kada je predmet crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, odnosno albanski jezik i književnost.

Dan kasnije uslijediće eksterna provjera znanja iz matematike, a 7. aprila iz predmeta po izboru učenika.

Kada je u pitanju maturski i stručni ispit, iz crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnosti će se obaviti 9. aprila, iz prvog stranog jezika 14. maja, matematike 19. maja, a iz nastavnog predmeta po izboru učenika, odnosno stručne teorije, 8. juna.

“Izdavanje diplome o maturskom i stručnom ispitu obaviće se najkasnije do 20. juna 2022. godine”, navodi se u dokumentu.

Mrežu osnovnih škola u Crnoj Gori čine 162 javne ustanove, odnosno 235 područnih ustanova, kao i četiri privatne osnovne škole. U školskoj 2019/2020. godini u javnim ustanovama osnovnim školama nastavu je pohađalo 67.717 učenika. Privatne osnovne škole pohađalo je 308 učenika.

U školskoj 2020/2021. godini po programima srednjeg obrazovanja obrazovalo se 26.675 učenika.

Bonus video: