HN: Volonteri popravljali austrougrarski put

U ovoj radionici učestvovali su članovi planinarskog kluba „Subra“građani, zaposleni u Agenciji, članovi NVO Orjen Outdoor, predsjednik MZ Kameno-Žlijebi, Goran Stanovčić, predsjednik PSCG, Dragan Bulatović i građani
61 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2017. 13:31h

U okviru zimskog programa "Orjen, planina kraj mora” ovog vikenda održana je radionica obnove pješačkog puta u podnožju prevoja Vratlo, u južnom dijelu masiva Orjena.

Put je izgrađen 80-ih godina 19-og vijeka za potrebe Austrougarske vojske koja je u to vrijeme vladala Bokom. Put je hercegnovsko zaleđe, preko prevoja Vratlo, sa položajem „Grab“, na istoimenom vrhu (1383 m n.v.).

Desetak volontera radilo je na uklanjanju vegetacije i vraćanju originalnog kamenog plašta gazne površine. “Masivni rubni klesani blokovi su nakon 14 decenija upotrebe tu i tamo skliznuli sa puta, pa je glavni i najteži posao bio njihovo vraćanje na prvobitnu lokaciju, a zatim je međuprostor između dva ivičnjaka popunjavan sitnijim kamenom. Nakon šest sati rada rezultat je vidljiv, ali ujedno ukazuje na izuzetno dobru organizaciju, znanje i ogromno potrošeno vrijeme pri prvobitnoj gradnji. Naime, volonteri su uz sav trud doveli u red nekoliko desetina metara oštećenog puta”, saopšteno je iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena koja je bila koordinator programa .

Ističu da za stare pješačke kamene puteve, austrougarske , ali i druge danas u našoj zemlji ne postoji sistemski riješen način održavanja, iako su ovi putevi svake godine sve značajniji za aktivni turizam, pješačenje i planinarenje.

Za dio njih su, kao upravljači zaduženi planinarski klubovi, ali samo u dijelu koji se odnosi na održavanje markacija i vertikalne signalizacije, te redovnog uklanjanja vegetacije.

“Zemljani radovi većeg obima na obnovi su ipak posao za nekog drugog, a kroz ovakve volonterske akcije ukazuje se na važnost pronalaska formule kako sačuvati pješačke puteve kao dio našeg graditeljskog nasljeđa i dio savremene turističke ponude”, navode iz Agencije.

U ovoj radionici učestvovali su članovi planinarskog kluba „Subra“građani, zaposleni u Agenciji, članovi NVO Orjen Outdoor, predsjednik MZ Kameno-Žlijebi, Goran Stanovčić, predsjednik PSCG, Dragan Bulatović i građani.

Najbolje očuvani kameni putevi iz doba Austrougarske

U Boki su još uvijek vidljivi ostaci brojnih kamenih puteva gradjenih još u doba Rimljana, kasnije Turaka, za vrijeme Austrougarske I kraljevine Jugoslavije.

“Stari kameni putevi su dobar podsjetnik kako se nekada ovim krajevima kretalo, gdje se išlo, zbog čega, a zanimljivo je vidjeti I tehniku gradnje puteva, uspiješno primijenjene čak i na teškim i nepristupačnim terenima”, kaže Željko Starčević koji je prije nekoliko godina napisao brošuru “Preporuke za održavanje, obnovu, gradnju i markiranje kamenih pješačkih Puteva”.

Najbolje očuvani stari kameni putevi su iz doba Austrougarske. Putevi su planirani i izvođeni tako da se na određenim rastojanjima nalaze objekti za snabdijevanje putnika vodom: izvori i cisterne. Radjeni su u istom stilu – sa raskošnim ukrasnim kamenom, a često i sa, u kamenu klesanim natpisima.

Galerija

Bonus video: