Kolašin: Služba zaštite i spasavanja i Uprava za šume lokalizovali požare na više lokacija

Darmanović podsjeća da su ranijih godina požari izazivani, uglavnom, ljudskim faktorom. On je apelovao na građane da poštuju propise i uzdrže se od paljenja vatre na otvorenom prostoru

3676 pregleda 0 komentar(a)
Ugašen požar, Foto: Služba zaštite i spasavanja
Ugašen požar, Foto: Služba zaštite i spasavanja

Pripadnici kolašinske Službe zaštite i spašavanja,uz podršku zaposlenih u Područnoj jedinici (PJ) Uprave za šume (UŠ), tokom minulih nekoliko dana, lokalizovali su požare na više lokacije na području te opštine.

Gorjelo je u Rogoboru, Lakomicama, Vrujcima i na Kobiljoj glavi. Kako je rekao komandir Službe Željko Darmanović, ekipe su bile na terenu i po šest sati dnevno.

"U Vrujcima smo gasili vatru od 15 do 21 sat. Požar je, uz podršku mještana lokalizovan. U Rogoboru su gorjele livade, a u Lakomicama nisko rastinje. Požar u Kobiljoj glavi lokalizovala je Uprava za šume. Ponavlja se situacija od predhodnih godina, kada smo danima bili bez prestanka na terenu", kazao je on.

požar
foto: Služba zaštite i spasavanja

Darmanović podsjeća da su ranijih godina požari izazivani, uglavnom, ljudskim faktorom. On je apelovao na građane da poštuju propise i uzdrže se od paljenja vatre na otvorenom prostoru. Sličan apel stiže i od direktora kolašinske PJ UŠ Radovana Dabetića.

On kaže da su požari minulih dana izazvani nepažnjom i neodgvornim odnosom sugrađana. Pravovremenom intervencijom u Lakomicama, objašnjava on, spašeno je na desetine hektara državne šume.

požar
foto: Služba zaštite i spasavanja

U Vrujcima, prema riječima Dabetića, požar je „krenuo“ sa privatnog imanja. U UŠ i Službi zaštite najavljuju krivične prijave protiv sugrađanakoji izazivaju požare u šumskim kompleksima i na pašnjacima.

Šumski požari su, objašnjava komandir Službe zaštite, velika opasnost za kolašinsku opštinu.

požar
foto: Služba zaštite i spasavanja

"Oko 56 odsto teritorije opštine Kolašin je pod šumom, od čega je skoro polovina visokoekonomskih šuma. Požari svake godine naprave veliku štetu, pripadnici Službe ulažu ogroman napor, novac i vrijeme u gašenju vatre na teritoriji šuma. U takvim usloviima požari su često nekontrolisani, pa ih teško gase i avioni MUP-a“, kazao je on.

požar
foto: Služba zaštite i spasavanja

Vatrogasci kao značajan problem prepoznaju i „ nepostojanje hidrantske mreže na ruralnom području.Kako je objašnjeno, zbog velike udaljenosti hidranta nije moguće brzo puniti kamione vodom, a na ruralnom području ne postoje hidrantska mjesta na kojima je moguće napuniti kamione.

požar
foto: Služba zaštite i spasavanja

Predsjendik Opštine Kolašin Milosav Bulatović donio je nedavno Naredbom o preventivnim mjerama zaštite od požara. Tim dokumkentom naloženo je UŠ da na području kolašinske opštine, treba da organizuje čišćenje i uklanjanje granja i posječenog drveća iz šumskoh komplesa. Takođe, i da učini prohodnim šumnske puteve, kako bi vatrogasna vozila nesmatano mogla da prolaze. Naredbom su propisane obaveze još nekoliko preduzeća, službi, organa upravljanaj u zgardama, ali i građana. Bulatović je Komunalnom preduzeću naložio da iz park šuma Dulovine, Barutana i Bašenje brdo ukloni “lako zapaljive materijale”, granje i oborena stable.

Bonus video: