CRNVO: Hitno raspisati konkurs za raspodjelu sredstava za NVO

„Imajući u vidu navedene činjenice, pozivamo Vladu da obaveže ministarstva da u hitnom roku (10 dana) objave konkurse za raspodjelu sredstava za projekte i programe NVO i omoguće realizaciju projekata u brojnim oblastima od javnog interesa“

2125 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) uputio je incijativu premijeru Zdravku Krivokapiću i pozvao Vladu da obaveže ministarstva da, u roku od deset dana, objave konkurse za raspodjelu sredstava za projekte i programe NVO u prioritetnim oblastima od javnog interesa.

Iz CRNVO su kazali da, i pored zakonskih obaveza, nevladin sektor nema informaciju da li će biti dodjele zakonski opredijeljenih sredstava za projekte NVO, i kako će se projekti sa ovogodišnjih konkursa uopšte realizovati u ovoj godini.

Oni su podsjetili da je, u skladu sa Zakonom o nevladinim organizacijama, javni konkursi za raspodjelu novca za finansiranje projekata i programa NVO u prioritetnim oblastima od javnog interesa, trebalo da budu objavljeni najkasnije do 1. marta ove godine.

To, kako su naveli, dovodi u pitanje realizovanje javnih politika u prioritetnim oblastima sa kojima podržani projekti moraju biti povezani.

„Najveći broj projekata i javnih politika koji su sa njima povezani će se, vjerovatno, realizovati u narednoj godini, što je u potpunoj suprotnosti sa zakonski utvrđenim konceptom finansiranja programa i projekata NVO iz državnog budžeta“, kaže se u saopštenju.

U CRNVO smatraju da se takvom praksom ne poštuju i ne primjenjuju zakonska rješenja, a ministarstva i Vlada stvaraju ambijent kojim se obesmišljava cjelokupni koncept dodjele finansijske podrške radu NVO.

Krajnje posljedice, kako su kazali, trpe građani, osobe sa invaliditetom, žene i djeca, mladi, pripadnici RE populacije, stara lica koji ostaju uskraćeni za brojne usluge koje NVO pružaju u okviru svojih projekata i programa.

„Imajući u vidu navedene činjenice, pozivamo Vladu da obaveže ministarstva da u hitnom roku (10 dana) objave konkurse za raspodjelu sredstava za projekte i programe NVO i omoguće realizaciju projekata u brojnim oblastima od javnog interesa“, navodi se u saopštenju.

Iz CRNVO su kazali da se nadaju odgovornom odnosu i obezbjeđenju svih preduslova za primjenu Zakona i realizaciju projekata i programa NVO.

Bonus video: