ASK ispituje životni stil još troje funkcionera

Nakon promjena u Savjetu Agencije i njenom rukovodstvu 2020, Agencija je otpočela s proaktivnim pristupom prema izazovima u pogledu njene nezavisnosti, integriteta, nepristrasnosti, transparentnosti, neselektivnog pristupa i kvaliteta svojih odluka, unapređujući sveukupan učinak, konstatuje se u dokumentu EK

14484 pregleda 8 komentar(a)
Mićunović, Perović i Radunović na konferenciji za novinare, Foto: Boris Pejović
Mićunović, Perović i Radunović na konferenciji za novinare, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije u ovom trenutku ispituje životni stil tri javna funkcionera, kazala je direktorica Jelena Perović.

“Prikupljamo podatke o imovini koju javni funkcioner ima, a onda na osnovu svih izvještaja koji se pojavljuju u javnosti, kontrolišemo da li je to realno s prihodima koji su nama prijavljeni”, kazala je ona na konferenciji.

Evropska komisija je u posljednjem radnom dokumentu o stanju u ključnim poglavljima 23 i 24 konstatovala da je Agencija krajem prošle godine počela da prati način života javnih funkcionera kako bi otkrila moguće nepravilnosti u prijavama prihoda i imovine.

“Vijesti” su ranije pisale da je Agencija ustupila dokumentaciju tužiocima o životnom stilu porodice bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića.

Nakon promjena u Savjetu Agencije i njenom rukovodstvu 2020, Agencija je otpočela s proaktivnim pristupom prema izazovima u pogledu njene nezavisnosti, integriteta, nepristrasnosti, transparentnosti, neselektivnog pristupa i kvaliteta svojih odluka, unapređujući sveukupan učinak, konstatuje se u dokumentu EK.

Komentarišući ocjene EK, predsjednik Savjeta Momčilo Radulović kazao je na tematskoj konferenciji da je Agencija “institucija najbolje ocijenjena iz poglavlja 23”.

“Ukoliko sve druge institucije Crne Gore budu dobile ovakve ocjene sljedeće godine, vjerujte da nam onda članstvo u EU nije daleko i da se onda stvarno može brojiti u veoma malom broju godina. Ali se ja zaista nadam da će druge institucije iz poglavlja 23 i 24 krenuti našim stopama i da će oni sprovesti reforme koje smo mi do sada sproveli”, kazao je on, dodavši da ona može biti primjer i sličnim institucijama u regionu i šire.

Radulović je negirao da je promjena vlasti u Crnoj Gori imala uticaja na rad Agencije.

Upoređujući tri posljednja nalaza briselske administracije o radu Agencije, načelnica Odsjeka za međunarodnu saradanju, standarde i odnose s javnošću Marina Mićunović istakla je da se mnogi raniji izazovi više ne konstatuju u novom nalazu EK.

Što se tiče nove metodologije EU, Mićunović je istakla da nijedno novo poglavlje neće biti zatvoreno prije nego što Crna Gora ispuni privremena mjerila.

“Agencija je zadužena za ispunjavanje osam od 11 privremenih mjerila i zaista ovi rezultati će direktno uticati na ispunjavanje ovih mjerila... Ponosni smo što ćemo i pozitivno uticati na sam rezultat pregovaračkog procesa”, poručila je ona.

Bonus video: