"Grupa D poslova odnosi se na načelnike, rukovodioce, savjetnike, referente, namještenike"

ASP: Upućena inicijativa Ustavnom sudu za ocjenu odredbi Zakona o zaradama u javnom sektoru

"Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru donijet je za vrijeme bivše vlasti. ASP je još prošle godine Ustavnom sudu uputila dvije odvojene inicijative za ocjenu ustavnosti zakonskih odredbi kojima se visoko pozicioniranim državnim i lokalnim funkcionerima daje pravo na naknadu zarade, u periodu od godinu nakon što im prestane funkcija"

2890 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Nevladina organizacija (NVO) Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je danas inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu odredbi Zakona o zaradama u javnom sektoru, koje daju mogućnost da koeficijenti složenosti poslova iz takozvane Grupe poslova D budu različito obračunavati unutar javne uprave, što narušava princip jednakosti zaposlenih u javnom sektoru, saopšteno je danas iz te NVO.

"Grupa D poslova odnosi se na načelnike, rukovodioce, savjetnike, referente, namještenike (vozači, kuriri, kafe kuvarice), a Zakon o zaradama daje mogućnost da se za zaposlene u sudu, državnom tužilaštvu, Sekretarijatu Tužilačkog savjeta i Službi Skupštine Crne Gore koeficijenti utvrde drugačije u odnosu na jedinstvene koeficijente za ostale zaposlene u javnom sektoru. ASP traži da Ustavni sud ocijeni da li se na ovaj način narušava princip jednakosti prema istim kategorijama zaposlenih, koji bi trebalo da imaju iste koeficijente zarade budući da obavljaju iste vrste poslova", ističe se u saopštenju ASP.

Oni su dodali da je princip jednakosti definisan članom 17 stavom 2 Ustava Crne Gore i on podrazumijeva da se ista pravna i činjenična stanja normiraju na isti način, odnosno da se pod istim uslovima i u istoj pravnoj situaciji obezbijedi jednakost svih subjekata, na koje se akt odnosi.

"Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru donijet je za vrijeme bivše vlasti. ASP je još prošle godine Ustavnom sudu uputila dvije odvojene inicijative za ocjenu ustavnosti zakonskih odredbi kojima se visoko pozicioniranim državnim i lokalnim funkcionerima daje pravo na naknadu zarade, u periodu od godinu nakon što im prestane funkcija", kazali su iz ASP.

Iz te NVO su poruičili da analizu zakonskog i podzakonskog okvira, koji se tiče javne uprave, sa fokusom na lokalnu samoupravu, sprovode kroz Program malih grantova za organizacije civilnog društva za praćenje reforme javne uprave na lokalnom nivou.

"Taj Program se realizuje u okviru Projekta osnaživanja civilnog društva Zapadnog Balkana za reformisanu javnu upravu – Weber, koji finansira Evropska unija. Partner za Crnu Goru je Institut Alternativa", zaključuje se u saopštenju ASP.

Preporučujemo za Vas