"Lovćen film" prinudno naplatio 665.000 eura: Nemar i tvrdoglavost skupo koštaju Opštinu Budva

Pred crnogorskim sudovima vodi se serija sudskih sporova između “Lovćen filma” i Opštine, koja od kada je 2016. na vlast došla koalicija Demokrata i DF osporava ugovor koji je prethodna DPS vlast zaključila sa ovom kompanijom, smatrajući da je u pitanju još jedna u nizu malverzacija budvanske kriminalne grupe

24529 pregleda 8 komentar(a)
Bioskop u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Bioskop u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Lovćen film“ koja gazduje budvanskim bioskopom Cadmus cineplex, prinudno je sa računa Opštine Budva skinula 665 hiljada eura, aktivirajući mjenice i pozivajući se na ugovorene obaveze koje lokalna uprava nije ispoštovala.

To je “Vijestima“ potvrđeno u “Lovćen filmu”.

“‘Lovćen film’ je naplatu izvršio tek nekoliko mjeseci nakon što je sud, po tužbi Opštine Budva, donio prvostepenu presudu da je ugovor o izgradnji bioskopa validan. Umjesto da se nakon takve presude nastave dogovori i počne redovno plaćanje, od strane Opštine nastavilo se sa nepoštovanjem ugovora kao da presuda nadležnog suda naše države ne postoji”, naveli su u PR službi “Lovćen filma”, odgovarajući na pitanje na osnovu čega je izvršena prinudna naplata.

Pred crnogorskim sudovima vodi se serija sudskih sporova između “Lovćen filma” i Opštine, koja od kada je 2016. na vlast došla koalicija Demokrata i DF osporava ugovor koji je prethodna DPS vlast zaključila sa ovom kompanijom, smatrajući da je u pitanju još jedna u nizu malverzacija budvanske kriminalne grupe.

Opština i “Lovćen film” su 2014. dok je gradom upravljala koalicija DPS –SDP, a nakon što je Skupština opštine aminovala, zaključile osnovni ugovor kojim je na dvadesetogodišnje besplatno korišćenje “Lovćen filmu” dato više od dvije hiljade kvadrata poslovnog prostora u kompleksu TQ Plaza, gdje je u maju 2015. svečano otvoren bioskop, a lokalna uprava se obavezela i na godišnju subvenciju od 199 hiljada eura prema “Lovćen filmu”.

Sa svečanog otvaranja bioskopa u Budvi
Sa svečanog otvaranja bioskopa u Budvifoto: Vuk Lajović

Administracija kojom je upravljao Dragan Krapović (Demokrate) osporila je pred sudom ugovor sa “Lovćen filmom”, te ukinula subvenciju koja je plaćana iz budžeta. Sudski spor dobio je “Lovćen film”.

“Opština Budva nemarom nanosi ogromnu štetu svim građanima je nešto što jasno proizlazi iz činjenica koje se tiču odnosa Opštine i “Lovćen filma”, poručili su iz PR službe te kompanije.

Oni su u odgovoru “Vijestima” naveli da “već više godina djelovi Opštine Budva “koji treba da se bave zaštitom njene imovine, bukvalno samoubilački, ne žele da izvršavaju obaveze iz ugovora o izgradnji bioskopa u Budvi, Cadmus Cineplex”.

“Neodržive tvrdnje da je neki ugovor ništavan čim se iz nekih, u ovom slučaju neopravdanih razloga, ne sviđa nekome, a bez ikakve odluke nadležnog suda, dovele su do toga da se čak pet godina gomilaju dugovi i da se prinudno i sa visokim troškovima naplaćuju potraživanja koja prema Opštini ima budvanski bioskop. U namjeri da podržimo novo opštinsko rukovodstvo i da damo šansu dogovoru Cadmus Cineplex i ‘Lovćen film’ doo preko dvije godine čekaju sredstva za funkcionisanje bioskopa. Toliko je prošlo od posljednje, opet prinudne, naplate. U tom periodu Opština Budva je molbama, opomenama i drugim dopisima upozorena da ne kasni u plaćanju više stotina puta, a da nijedan jedini odgovor osim onog da je ugovor ništavan nije dobijen, iako sud nije donio presudu o tome”, istakli su iz “Lovćen filma”.

Kako su pojasnili, prinudno je naplaćeno cijelo zaostalo dugovanje od 665.035 eura.

“Dugovanje je prinudno, putem postupka naplate mjenicama koje su sastavni dio našeg ugovornog odnosa izvršeno, što je, shodno zakonskim propisima, dovelo do naplate i visokih troškova kamata, prinudne naplate i tako redom. Opština Budva je u više navrata i ove godine obavještavana da takva situacija mora da se izbjegne kako bi se troškovi smanjili, i na takva upozorenja nije bilo odgovora. Šokantno je da se dopusti nastanak visoke materijale štete po Opštinu iz čistog nemara i odsustva kondicije za pregovaranje sa stranom koja je više nego zainteresovana za dogovor. Prije i nakon naplate duga koji je Opština Budva iz budvanskog bioskopa smo pozivali da hitno sjednemo za sto, u poslovnom kompromisu dogovorimo sve sporne detalje, uvažavajući interese prije svega građana Budve zbog kojih smo svi tu”, istakli su u “Lovćen filmu”.

Dodaju da su upozorili Opštinu Budva da to “što se nekom ne sviđa partner ili čak neki važeći ugovor nikako ne znači da se, a naročito bez odluke Suda, može zanemariti takav ugovor”.

“Jer takav nemar i politička ili poslovna tvrdoglavost onih koji treba da štite imovinu Opštine, najviše košta upravo tu Opštinu i njene građane. Sigurni smo da je sve ovo nečija privatna firma ili lična obaveza tih službenika, a ne Opštine Budva nikada ne bi bilo ovakvog zanemarivanja obaveza i dopuštanja da se plate ogromne kamate, penali zbog prinudne naplate i sl., a što sve pada na teret građana Budve”, zaključili su iz Lovćen filma.

Od Katnića tražili da pročešlja bioskop

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva je krajem jula 2018, kada je gradom upravljao Dragan Krapović, podnio Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg opštinskog rukovodstva iz redova DPS i menadžmenta Lovćen filma zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja kršenjem ugovora oko osnivanja bioskopa čime je nanijeta milionska šteta. Iz lokalne uprave je tada u više navrata isticano da je riječ o još jednoj u nizu malverzacija budvanske organizovene kriminalne grupe.

Krivičnom prijavom, od tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić tražilo se da se ispita kako je naknadno dogovoreno održavanje fantomskog nikad održanog festivala, za čije petogodišnje održavanje je trebalo da se izdvoji milion eura, te zbog čega su “Lovćen filmu“ izdate blanko mjenice da se naplati ako Opština ne ispoštuje rokove.

Bonus video: