CGO: Regionalni pristup kao najbolji metod adresiranja kompleksnih istorijskih tema

Antiratni pokreti i mirovne inicijative tokom ratova 90ih na prostoru bivše Jugoslavije su imali dalekosežne uticaje kako na događanja 90ih, tako i na razvoj post-jugoslovenih društava, a ostaju i dalje bez adekvatnog adresiranja u obrazovnom procesu

2797 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je sa svojim regionalnim partnerima - Forumom ZfD (Beograd), Inicijativom mladih za ljudska prava (Zagreb) i Udruženjem za modernu istoriju (Sarajevo) - kreirao set pomoćnog nastavnog materijala na temu antiratnih i mirovnih inicijativa tokom ratova 90ih na prostoru bivše Jugoslavije.

Ove nastavne radionice, kako je saopšteno iz CGO, su kreirane iz potrebe da se prikaže dio istorije koji je nedovoljno poznat i zastupljen u nacionalnim kurikulumima, a pored nacionalne ima i regionalnu dimenziju.

Antiratni pokreti i mirovne inicijative tokom ratova 90ih na prostoru bivše Jugoslavije su imali dalekosežne uticaje kako na događanja 90ih, tako i na razvoj post-jugoslovenih društava, a ostaju i dalje bez adekvatnog adresiranja u obrazovnom procesu.

"Regionalni autorski tim kreirao je četiri nacionalne radionice koje primarno uključuju izvore iz države koje obrađuju, ali su osmišljene prema zajednički usaglašenim metodologijama. Svaka radionica uključuje metodološki i kontektsualni uvod, fokusirajući se na izazove i značaj predavanja ove teme, odabrani set nacionalnih izvora, kao i zasebne primjere za sprovođenje časa sa dostavljenim izvorima. Istorijski edukatori iz regiona imaju mogućnsot da za svoju zemlju koriste bilo koji od kreirana četiri nastavna plana, sa izvorima iz svoje države ili iz ostalih država, i kroz komparativnu analizu dodatno prošire znanje o ovom značajnom društvenom pokretu", navodi se u saopštenju CGO.

Materijal je pilotiran kroz četiri nacionalne radionice, održane online tokom mjeseca jula u Hrvatskoj, Srbiji, i Crnoj Gori i u sklopu History Festa-a u Sarajevu.

Na materijalu su za Hrvatsku radili autorka dr.sc. Maja Nenadović, urednik Nikica Torbica i kordinatorka Branka Vierda, u Srbiji autor Aleksandar Todosijević i urednica Ana Pejović, u Crnoj Gori autor Igor Radulović i urednik Miloš Vukanović, i za Bosnu i Hercegovinu autor Edin Omerčić.

Radionice na temu Antiratnih i mirovnih inicijativa tokom ratova 90ih na prostoru bivše Jugoslavije kreirane su u sklopu projekta „Različiti putevi – zajedničke vrijednosti“ koji je podržan od strane Evropske unije, u okviru programa Evropa za građane.

Bonus video: