Put Veruša-Kolašin: Rupe i odroni velika opasnost

Mještani Veruše upozoravaju da je put do Kolašina u katastrofalnom stanju

5612 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Zoran Djuric
Foto: Zoran Djuric

Mještani Veruše po ko zna koji put požalili su se da je put od toga poznatog podgoričkog odmarališta do Kolašina u lošem stanju i da su u opasnosti svi koji ga koriste.

“Taj stari put Podgorica – Kolašin je u katastrofalnom stanju. Put uglavnom koriste mještani Veruše, Lijeve Rijeke, Brskuta, Jabuke i drugih sela na trasi. Vrijeme, ali i ogromni tereti kojima je put bio izložen u toku izgradnje auto-puta, učinili su da se pojave ogromne rupe, obrušavanja, koja u ovom trenutku predstavljaju veliku opasnost za sve koji namjeravaju proći pomenutim putem”, naveo je jedan od mještana Veruše.

On je podsjetio da je na Veruši i odmaralište u kom boravi veliki broj djece.

“Upravo zbog prevoza djece bi makar valjalo ‘probuditi’ nadležne institucije... Vjerujem da Veruša kao najveće podgoričko izletište s preko 1.000 vikendica i predivnom prirodom zaslužuje bolji tretman”, dodao je on.

Istakao je da je tom dionicom teško proći malim putničkim automobilom, odnosno da se neke prepreke možda uopšte ne mogu mimoići.

Kako su “Vijesti” pisale početkom godine, put Veruša – Mateševo u katastrofalnom je stanju, ogromne rupe su duž cijele dionice, a mještani po ko zna koji put apeluju na nadležne iz kineske kompanije CRBC da ga napokon saniraju.

Iz te kompanije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li će i kada sanirati putni pravac i zbog čega to do sada nije urađeno.

Kako je ranije kazao “Vijestima” mještanin Veruše Dragan Đukić, rupe su ogromne – pravi krateri.

“Kombi sam tokom vožnje oštetio, tako da ne mogu više da ga vozim, moram ga popraviti”, istakao je on.

On je kazao da je kompanija CRBC, koja gradi auto-put, obavezna da održava taj putni pravac, odnosno sve lokalne saobraćajnice koje njihova teška mehanizacija koristi.

“Međutim, to ne rade kako treba. Održavali su ga tako što su popunjavali rupe zemljom. Kada padne kiša, rupe se opet otvore, još više nego ranije. Tako da je put u užasnom stanju.”

Mještani Lijeve Rijeke su više puta upozoravali da su putevi na tom području u katastrofalnom stanju, prvenstveno zbog upotrebe teške mehanizacije za potrebe izgradnje auto-puta.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u oktobru prošle godine je podržao građane Mjesne zajednice Lijeva Rijeka, “koji s pravom zahtijevaju da kineska kompanija CRBC tokom izgradnje auto-puta ispunjava svoju ugovornu obavezu u dijelu održavanja regionalnog puta Podgorica –Veruša – Uvač – Mateševo”.

Iz Glavnog grada su tada podsjetili da je 19. juna iniciran sastanak s predstavnicima odgovorne kompanije i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kako bi se riješio problem mještana Lijeve Rijeke, koji su u više navrata informisali rukovodstvo Glavnog grada o lošem stanju tog puta.

“U prisustvu ministra saobraćaja i pomorstva, od strane predstavnika CRBC-a obećano je da će se u najkraćem roku krenuti u sanaciju pomenutog puta, o čemu je Glavni grad uredno informisao predsjednika mjesne zajednice, ali su od tada nadležni iz kompanije CRBC-a odradili samo snimanje trase”, naveli su iz Glavnog grada.

Dodali su i da je gradska uprava, bez obzira na to što je riječ o regionalnom putu, na tom sastanku izrazila spremnost da doprinese što efikasnijem rješavanju navedenog problema, te da prilikom sanacije najkritičnijih dionica stavi na raspolaganje asfaltnu bazu gradskog preduzeća “Putevi”.

“Zbog svega navedenog Glavni grad pruža punu podršku mještanima uz nedvosmislen zahtjev da se hitno sanira navedeni putni pravac, kako bi prvenstveno svi oni koji žive na području MZ Lijeva Rijeka mogli bezbjedno da dolaze do svojih domova, ali i svi oni koji koriste usluge odmarališta na Veruši kojim upravlja JU ‘Dječiji savez’, odnosno Glavni grad Podgorica.”

Uz insistiranje da kineska kompanija ispuni svoju obavezu, naveli su da će, vodeći se prvenstveno potrebama sugrađana, do kraja godine uložiti 150.000 eura u rekonstrukciju puteva na području Mjesne zajednice Lijeva Rijeka, ali i dodatnih 50.000 eura za sanaciju putne infrastrukture u Mjesnoj zajednici Brskut.

Iz Glavnog grada nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su uložili novac u rekonstrukciju i sanaciju puteva, odnosno kada planiraju ako to nijesu učinili.

Bonus video: